Gde se zakopčava duša

Jednoj od najboljih svetskih stilistkinja, koja je za svega nekoliko godina prevalila put od malog Takova do planetarnih metropola pošlo je za rukom da ikone današnjeg glamura presvuče u boje lišća i cveća iz svog detinjstva.

Kad doputuje u Beograd, Rušku Bergman je moguće sresti s ogromnom torbom, koju jedva nosi, punom najpoznatijih modnih časopisa, kao što su "Voug", "Soma", "Numero". To je dokazni materijal koji svedoči o njenim uspesima. S detinjom čednošću, zadovoljno će pokazati svoje ime napisano ispod fotografija najvećih svetskih zvezda. Od 1996, kad je napustila Beograd, do danas, uspela je da postane konsultant dizajnera najpoznatijih brendova. Čak ni revija čuvenog Đorđa Armanija u Londonu nije mogla da prođe bez Ruške Bergman. Na najvećim modnim događajima njen posao je da rediguje modne kreatore. U bekstejdžu oduzima i dodaje detalje na manekenkama bez ikakvog oklevanja, iako je reč o modelima Nine Lazaridi, Vivijen Tam ili nekog trećeg autoriteta iz sveta modnog dizajna.

Na Nedelji mode u Londonu, u zgradi Kraljevske akademije umetnosti, sa Alegrom Hiks je pripremala devojke za izlazak na pistu. Atmosfera je bila užurbana: jednoj menja cipele, drugoj dodaje mašnu, trećoj vezuje kosu. Kreator za to vreme ćuti i posmatra. Ruška to čini s neverovatnom lakoćom, kao slikar ispred platna, kao da kiti jelku, ali i uklanja nepotrebne ukrase. Pred sam početak revije traži potpuni mir, ulazi s kreatorom u praznu salu, seda nasuprot piste i počinje proba tokom koje ona određuje putanju manekena i pokrete kojima pokazuju detalje na kojima se insistira. To radi vojnički strogo i posvećeno, u tim trenucima čak ni vodu ne pije. Zbog inventivnosti i različitosti, njene ideje i zamisli su tražena i veoma skupa roba. Agencija Keti Barker puni njenu agendu svakodnevnim angažmanima širom sveta: Milano, Pariz, Njujork, Tokio. Jedno vreme je živela u Africi, potom u Londonu, a kada je došla u Njujork, udala se za Grega Bergmana, glumca i pisca.

– Greg je divan čovek, s njim uvek imam o čemu da pričam. Sada piše i za veliki broj časopisa, jer biti pisac, uz sve čekanje da se knjiga odštampa i objavi, nije lako. Neuporedivo je bolje i realnije pisati za novine i časopise. Svako od nas ima svoju karijeru. On trenutno živi u Los Anđelesu i često se čujemo telefonom. Ja sam stalno u avionu, jedva sastavljam dva dana u jednom gradu. Gde god su velike revije i revije visoke mode, ja sam tamo i radim na tome da sve bude u najboljem redu. Ovih dana gostujem na velikom međunarodnom skupu arhitekata i dizajnera s predavanjem pod nazivom "Stilista nad kreatorom", o kom ću govoriti i na nacionalnoj televiziji, šesnaestog aprila, u emisiji Ekskluzivno, snimanoj u Njujorku, Londonu i Takovu.

Posao iz snova

Njen odlazak u Ameriku je bio dugo planiran, ali to putovanje zauvek ipak je imalo neposredan povod.

– Otputovala sam sedam dana posle očeve smrti. Bilo mi je teško da odem, ali to je bila moja najvažnija odluka. I nisam se pokajala. Čim sam stigla, srećnim sticajem okolnosti sve svoje radove pokazala sam pravim ljudima, pa se desilo da sam radila stajling za Bjork na dodeli Oskara. Ta vest je obišla svet i odmah je zapažena moja različitost. Nisam se valjano ni raspakovala u Njujorku, a već sam imala posao iz snova.

Ruška je rođena u Takovu. Tu je i dalje roditeljska kuća u kojoj živi njena majka Ema i cela porodica Savković, sa imanjem od osam hektara šume i obradive zemlje. Kuća je lepa, otmena i stara. U Ruškinoj sobi je još uvek bordo krevet koji ima više od sto godina. Slavna stilistkinja s velikim ponosom pokazuje rodni dom, ali ni tu nije potpuno opuštena, već popravlja, dodaje, ređa stolice, namešta.

– Boje koje volim poreklom su iz Takova. U detinjstvu sam šetala s dedom po šumi, skupljala lišće, brala cveće i slušala njegove reči koje su uvek bile mudre, pa ih i danas često ponavljam u sebi. Sačuvala sam deo sebe koji sam ponela odavde. Možda se zato u svetskim metropolama toliko razlikujem od drugih – kaže Ruška.

Ruškina majka, Ema Savković, tvrdi daje njena kćerka bila posebna od najranijeg detinjstva.

– Već u školi je bila drugačija od vršnjaka. Nije volela da obuče ono što i druge devojčice, niti je želela da drugi nose ono što je ona i tad sama izmišljala. A uvek je nešto dodavala i ukrašavala. Bila je samouverena i odlučna, i do danas se nije promenila – seća se Ema.

Ruška Bergman ima diplomu Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Studije lepih umetnosti u Njujorku dodala je svojoj biografiji. Njeno ime se pominje u popularnim štivima poznatih kreatora, kao stoje knjiga Kelvina Klajna "Američka žena". Pojavljuje se i u brojnim zbornicima o modi, jer je postavljala izložbe Đorđa Armanija u Gugenhajmu u Njujorku i na Kraljevskoj akademiji u Londonu. Stilizovala je ikone današnjeg glamura, među kojima su Sindi Kraford, Bruk Šilds, Leni Kravic, Elizabet Džeger, Nikol Kidman i Hilari Klinton. To što je ovakve zvezde slušaju najbolje svedoči o Ruškinom neprikosnovenom autoritetu.

– Oni se ponašaju kao što bi se ponašao bilo ko drugi. Rado prihvataju ono što kažem, jer su, na kraju, sami tražili da im pomognem u vizuelnom izražavanju ličnosti. Tu nema nikakvog antagonizma. Potrebno je veoma dobro upoznati osobu da bi se saznalo kako ona želi da deluje na druge. Često radim stajling koji je u funkciji poruke koju neka osoba treba da saopšti u svom poslu, a da je pri tom ona u suštini potpuno drugačija. Moj posao je da znam kako odevanje i stil deluju na javnost.

Pojavljuje se u brojnim zbornicima o modi, jer je postavljala izložbe Đorđa Armanija u njujorškom Gugenhajmu i na čuvenoj Kraljevskoj akademiji u Londonu. Stilizovala je ikone današnjeg glamura, među kojima su Sindi Kraford, Bruk Šilds, Leni Kravic, Elizabet Džeger, Nikol Kidman, Gvinet Paltrou i Hilari Klinton.

(Mira Adanja-Polak, „Glorija“, 1. maj 2007)

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar