Naš pariski salon

Zahvaljujući Madleni Cepter u francuskoj prestonici od ove jeseni postoji još jedno mesto na kome će se promovisati kultura i umetnost Srbije i Jugoslavije i nastavljati vekovne prijateljske veze između naša dva naroda.

Pariz, prestonica sveta kulture i umetnosti, dobio je još jedan salon u kome će se u duhu najbolje tradicije Grada svetlosti susretati i upoznavati stvaraoci iz Jugoslavije, Francuske, Evrope i sveta. Madlena Cepter odlučila je da kupi kuću u kojoj su živeli princ Pavle i kneginja Olga u šesnaestom arondismanu i od nje napravi centar umetnosti i kulture naše zemlje. Poznato je da je princ Pavle, namesnik Kraljevine Jugoslavije od smrti kralja Aleksandra 1934. godine do početka Drugog svetekog rata 1941. godine, bio veliki ljubitelj i poznavalac umetnosti i kolekcionar umetničkih dela. Zato je kuća u kojoj je živeo sa svojom suprugom pravo mesto za otvaranje salona posvećenog umetnosti.

Tako se zahvaljujući Madleni Cepter obnavlja duh mecenstva kod nas. To septembarsko veče u Parizu kada je otvoren salon vile „Madeleine“ bilo je prilika za francuske ljubitelje umetnosti i naše sunarodnike koji žive u Francuskoj da uživaju u muzici kompozitora iz Beograda Ivana Jevtića i slikama Jarmile Vesović, koja godinama živi u Parizu. Prva truba Francuske Erik Obije i mladi pijanista Vladimir Milošević izveli su dela Ivana Jevtića: sonatu za trubu i klavir „Ka zemljama izlazećeg sunca“, solo za trubu, kao i svitu za klavir „Igra“… Toga dana gosti vile „Madeleine“ bili su mnogi ugledni Parižani, među njima novinari Figaroa, Gale, Pole, arhitekte, pisci, slikari. Bili su tu i Aljoša i Desanka Josić, grof Luj Dalmas de Polinjak sa suprugom Zazom, ruska princeza Maša Magalov, Masimo Garsija, Dolores Nikoliš… Uz prijatnu muziku i dobro vino te večeri promovisan je jugoslovenski duh u Parizu.

Duh prijateljstva

Obraćajući se gostima vile „Madeleine“, gospođa Madlena Cepter je rekla: – Tradicionalne istorijske veze dobiće potvrdu kroz susrete u prostoru nekadašnje kuće kneza Pavla i kneginje Olge Karađorđević, mesta gde duh srpstva ponovo pronalazi sponu sa francuskom kulturom. Ideja vodilja ovih susreta biće produbljivanje kulturoloških odnosa među ljudima dve nacije. Drevna mudrost kaže: „Ko hoće da uradi nešto – on nalazi sredstva, a ko neće ništa da radi, nalazi opravdanje.“ Sredstva, čiji sam isključivi donator, već postoje, a dobre namere pokazaćete vašim prisustvom kojim ćete dati profesionalni i lični kredibilitet ovoj ideji. Neka duh vekovnog prijateljstva dobije potvrdu u našim susretima i postane temelj jednog novog vida prožimanja, uzajamnog oplođavanja i afirmisanja proverenih umetničkih vrednosti.

Pečat prošlosti

Vila „Madeleine“ nalazi se u šesnaestom arondismanu, jednom od najlepših kvartova Pariza i u arhitektonskom smislu predstavlja delo velike vrednosti. Gospođa Madlena Cepter kupila je ovu kuću sa namerom da u njoj otvori salon sličan onima koji su imali veliku ulogu u kulturnom životu Pariza tokom 18. i 19. veka. Taj prefinjeni ambijent, kome je prošlost utisnula dubok pečat, ona vidi kao mesto okupljanja i povezivanja naših i francuskih intelektualaca, umetnika i drugih ljudi od duha i uticaja na oblikovanje javnog mnjenja. Uverena je da će takvi susreti na najbolji način doprineti ponovnoj integraciji naših stvaralaca u kulturni milje Evrope.

(Mira Adanja-Polak, „Bazar“, 15. oktobar 2002)

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

1 komentar na “Naš pariski salon”

Ostavite komentar