Čovek koji je rekao ne mafiji – 16. jul 2017.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15.10

Ovo je večita emisija koju treba stalno reprizirati jer se stvari o kojima govore učesnici emisije ne menjaju – večita borba protiv kriminala i mafije uvek je prisutna.

U Palermu na Siciliji upoznala sam Vinćenca Kontičelija, čoveka koga i danas danonoćno čuvaju karabinjeri i još nekoliko ljudi u civilu.

Kada je odlučio da govori o onome što već svi znaju – nije ni slutio u kojoj će se situaciji naći.

On je čovek koji je u sudnici pokazao prstom na člana mafije koji je došao u njegov restoran i zatražio reket.

Vinćenco je odbio da plati reket i sve je prijavio policiji. Identifikovao je člana mafije i od tada ne spava mirno. Danonoćno ga čuvaju. Karabinjeri sa mašinkama šetaju po krovu njegove kuće, koja je pod video-nadzorom.

On u svoju kuću nikada ne ulazi prvi. Vinćenco Kontičelo živi sa tim. Kaže da nema šta da izgubi.

Priča svoj život Miri Adanji-Polak u svojoj kući na koju policija budno motri. U svom životu imao je mnogo toga što ga nije uplašilo. Umirao je, kako kaže, bar dva puta.

Mira Adanja Polak boravila je nekoliko dana u njegovom domu pod svim uslovima koji su od nje zahtevani.

Kontičelo nije više komandant svog života. Njega moraju da zaštite. Da li je to uopšte moguće kada se zna da mafija ne oprašta?

Kako je Kontičelo sakupio snagu da se odupre mafiji? Šta je bilo presudno da krene u borbu protiv nje? O tome on govori Miri Adanji-Polak o ovoj emisiji.

Da li se o mafiji uopšte govori na Siciliji ili se ona podrazumeva? Da li se mafija može videti na ulici? Koliko se o njoj može čuti?

Kako danas uopšte živi Vinćenco Kontičelo? Italija ga zna kao čoveka koji se suprostavio mafiji. Da li se Kontičelo plaši za svoj život?

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar