Čovek koji je rekao ne mafiji – 29. novembar 2008.

Subota, 14:15, Prvi program RTS-a

U Palermu na Siciliji upoznajem Vinćenca Kontičelija, čoveka koga danas danonoćno čuvaju karabinjeri i još nekoliko ljudi u civilu.

On je čovek koji je u sudnici pokazao prstom na člana mafije koji je došao u njegov restoran i zatražio reket.

Vinćenco je odbio da plati reket i sve je prijavio policiji. Identifikovao je člana mafije i od tada ne spava mirno. Danonoćno ga čuvaju. Karabinjeri sa mašinkama šetaju po krovu njegove kuće, koja je pod video-nadzorom. On u svoju kuću nikada ne ulazi prvi. Vinćenco Kontičelo živi sa tim. Kaže da nema šta da izgubi. Priča svoj život, u kome je bilo mnogo toga što ga nije uplašilo.

Boravila sam nekoliko dana u njegovom domu pod svim uslovima koji su od mene zahtevani. Kontičelo nije više komandant svog života. Njega moraju da zaštite. Da li je to uopšte moguće kada se zna da mafija ne oprašta?

Kako je Kontičelo sakupio snagu da se odupre mafiji? Šta je bilo presudno da krene u borbu protiv nje? O tome on govori Miri Adanji-Polak o ovoj emisiji.

Da li se o mafiji uopšte govori na Siciliji ili se ona podrazumeva? Da li se mafija može videti na ulici? Koliko se o njoj može čuti?

Kako danas uopšte živi Vinćenco Kontičelo? Italija ga zna kao čoveka koji se suprostavio mafiji. Da li se Kontičelo plaši za svoj život?

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

3 komentara na “Čovek koji je rekao ne mafiji – 29. novembar 2008.”

  1. Poštovana Miro, 2006. godine sam letovala na Siciliji. Sicilija je nešto više od ostrva i kada vidite ovo mesto, otkrili ste ceo svet. Tokom boravka sam imala prilike da čujem različite priče: o istoriji, lepoti, folkloru, ljudima i, naravno, nezaobilazne priče o mafiji. Posetila sam i Palermo, grad pun kontrasta, sa prelepim trgovima i katedralama. Vaša emisija me je za tren vratila unazad, ali i istovremeno jako dirnula i potresla. Hrabrost i veličina tog čoveka je nešto fantastično, a Vi ste neko kome se jako divim i zahvaljujem što sve to podelite sa nama, Vašom vernom publikom. Hvala Vam.

    Odgovori

Ostavite komentar