Čovek koji je rekao ne mafiji – 4. septembar 2010.

Subota, 14:15, Prvi program RTS-a

U Palermu na Siciliji upoznajem Vinćenca Kontičelija, čoveka koga danas danonoćno čuvaju karabinjeri i još nekoliko ljudi u civilu.

On je čovek koji je u sudnici pokazao prstom na člana mafije koji je došao u njegov restoran i zatražio reket.

Vinćenco je odbio da plati reket i sve je prijavio policiji. Identifikovao je člana mafije i od tada ne spava mirno. Danonoćno ga čuvaju. Karabinjeri sa mašinkama šetaju po krovu njegove kuće, koja je pod video-nadzorom. On u svoju kuću nikada ne ulazi prvi. Vinćenco Kontičelo živi sa tim. Kaže da nema šta da izgubi. Priča svoj život, u kome je bilo mnogo toga što ga nije uplašilo.

Boravila sam nekoliko dana u njegovom domu pod svim uslovima koji su od mene zahtevani. Kontičelo nije više komandant svog života. Njega moraju da zaštite. Da li je to uopšte moguće kada se zna da mafija ne oprašta?

Kako je Kontičelo sakupio snagu da se odupre mafiji? Šta je bilo presudno da krene u borbu protiv nje? O tome on govori Miri Adanji-Polak o ovoj emisiji.

Da li se o mafiji uopšte govori na Siciliji ili se ona podrazumeva? Da li se mafija može videti na ulici? Koliko se o njoj može čuti?

Kako danas uopšte živi Vinćenco Kontičelo? Italija ga zna kao čoveka koji se suprostavio mafiji. Da li se Kontičelo plaši za svoj život?

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

1 komentar na “Čovek koji je rekao ne mafiji – 4. septembar 2010.”

  1. Moje iskreno poštovanje, jedva čekam da vidim online emisiju u subotu. Ima u Italiji jedan dečko koji se zove Roberto Saviano, mislim da ste sigurno čuli nešto o njemu i o njegovim knjigama i o tome kako se on suprotstavio Camorri. Možda bi bilo interesantno napraviti reportažu o njemu. Bilo ni interesantno da se o njemu čuje i u Srbiji… Izuzetno poštujem Vaš rad i Vašu ličnost i samo nastavite kao i do sada.

    Odgovori

Ostavite komentar