Da, Vi imate rak – 20. novembar 2016.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:30

Jedno poslepodne provela sam sa dr Vladimirom Kovčinom, onkologom, u zelenilu Hajd parka u Beogradu, daleko od bolnica, čekaonica i saznala kako kao dugogodišnji stručnjak izlazi na kraj sa samim sobom pri svakodnevnom suočavanju sa pacijentima kojima izriče dijagnozu i kaže im da imaju rak.

Dr Vladimir Kovčin, onkolog, i Mira Adanja-Polak
Dr Vladimir Kovčin, onkolog, i Mira Adanja-Polak

On je lakar koji izbegava da pacijentima govori o prognozama bolesti – ako to i učini, to nikada nije na početku, jer pacijent prvo pita za budućnost i razvoj bolesti.

Da li je svestan svojih nekada sudbonosnih predviđanja?

Kako pacijentima saopštava da imaju rak?

Dr Vladimir Kovčin, onkolog, i Mira Adanja-Polak
Dr Vladimir Kovčin, onkolog, i Mira Adanja-Polak

Kako jedan lekar, onkolog, izlazi na kraj kada se suoči sa pacijentom kome treba da saopšti da ima rak. Kao lekar, nikada nije sakrio dijagnozu i uvek je bio jasan kada je tu dijagnozu saopštavao pacijentu.

Dr Vladimir Kovčin, onkolog, i Mira Adanja-Polak
Dr Vladimir Kovčin, onkolog, i Mira Adanja-Polak

Kako izlazi na kraj sa stresom svakodnevnog suočavanja sa vrlo delikatnim nalazima, iako današnja medicina ima bolja rešenja za izlečenje.

Šta mu je bilo do sada najteže? Koliko pamti slučajeve?

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

1 komentar na “Da, Vi imate rak – 20. novembar 2016.”

  1. Pre 13 godina lečena sam od limfoma (Non Hočkin b sitnoćelijski ) i sad sam već dugo u remisiji , idem redovno na kontrole jer je deo tumorske mase ostao , na mestu gde ga je nemoguće ukloniti. Osećam se dobro i živim normalan život. Lekari poput Dr Vladimir Kovčina su pravo blago u najtežim danima kad treba da se izdrži saznanje o bolesti i dugotrajna hemioterapija. Uživala sam gledajući emisiju, entuzijazam koji se oseća u svakoj vibri doktorove reči i mogu reći da takvi ljudi daju dodatnu nadu da se i nakon najgore dijagnoze može nastaviti život. Na žalost nisu svi takvi ali sam i sama imala sreću da upoznam i budem lečena od strane profesionalnih i pozitivnih timova onkologa. Oni su uz moj način borbe, bili najveći pokretač mog oporavka. Ali DR Kovčin je zaista gromada od čoveka i profesionalca! Hvala puno voditeljki i moj dubok naklon i veliki respekt doktoru.

    Odgovori

Ostavite komentar