Jevrejski recept za uspeh – 27. novembar 2010.

Serija "Ekskluzivno", subota, 14:15, prvi program RTS-a

Mnogi govore da mora da postoji nešto što Jevrejima daje oreol uspešnosti u poslu. Često to ljudi nazivaju jevrejskim lobijem: podrazumeva se da Jevrejin Jevrejinu u poslu pomaže i daje mu veću mogućnost nego drugim partnerima. Takve tvrdnje su više u domenu mašte i predubeđenja, a suština je u jevrejskom receptu poslovanja.

Boraveći u Tel Avivu, u porodici Majkla Štrausa, koji je na čelu porodične korporacije, saznajemo nešto o tom receptu. Porodična fabrika hrane, nastala kao prva na prostorima Izraela, zadržala je višegodišnji primat, što nije bilo lako u ekspanziji mnogih domaćih i inostranih kompanija.

Poznati po proizvodnji mleka, mlečnih proizvoda, maslinovog ulja, čokolade, kafe – mnogima u svojoj zemlji i u svetu predstavljaju uzor u kvalitetu i dugoročnosti. Gde je taj recept? On se ne sastoji samo u postulatima već i u načinu mišljenja kada se jedan posao razvija.

Majkl Štraus objašnjava to kroz svoju životnu priču. On ne veruje u nagla bogaćenja i smatra da je mnogo teže zadržati kapital nego ga stvoriti. Objašnjava svoj metod rada i svoj princip oslanjanja na stručne saradnike. Emisija koja daje atmosferu poslovanja u Izraelu u isto vreme je kratak kurs za biznismene koji im može pomoći u rešavanju često brzopletih odluka.

Ovih dana stigla je i vest da je britanski list "Financial Times" stavio Ofru Štraus, predsednicu Upravnog odbora Strauss grupe, na 16. mesto najuspešnijih poslovnih žena u svetu za poslovanje firme koja je od farme sa samo dve krave postala multinacionalna kompanija prisutna u 20 zemalja sa 20.000 zaposlenih i prihodom od 1,6 milijardi dolara u 2009. godini.

https://www.youtube.com/v/bpoCnw1A92w

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

7 komentara na “Jevrejski recept za uspeh – 27. novembar 2010.”

 1. Poštovana, hvala Vam za divnu reportažu iz Izraela. Jedina zamerka je što je bila prekratka; mogla sam provesti najmanje tri sata gledajući i uživajući. Hvala Vam na Vašem predanom i profesionalnom radu.

  Odgovori
 2. Da li će emisija biti reprizirana u nekom drugom terminu, a ne u 3 ujutro istog dana? Nisam bila u prilici da pogledam.

  Odgovori
 3. Prekrasna emisija. Ne gledam je često, ali mnogo mi se sviđa, poučna je i ima za svakoga ponešto. Na Vašoj strani sam našla iskaz jednog izraelskog biznismena koji kaže da je lakše da se zaradi nego da se sačuva zarađeno. Tu izreku – tu istinu, čula sam još dok sam bila mala i mnogo mi se dopala. Produžite da tako edukujete ljude. Pozdrav.

  Odgovori
 4. To je potpuno različit način razmišljanja i zato sam želela da to pokažem. Drago mi je da vam se dopalo. Pozdrav.

  Odgovori
 5. Uživam u svakoj vašoj emisiji, ne vidim novinara koji će biti vaš naslednik, nažalost, ali je tako… Molim Vas da trajete još dugo, dugo… zbog nas malobrojnih, još uvek normalnih, koji smo ostali ovde…

  Odgovori
 6. Gospođa Miro, nemam reči, svaka reč hvale ili sugestije pada ispred vašeg nesebičnog i samopregornog rada sa nazvala bih božanskom ljubavlju za ono što činite za narod, od osvešćjvanja, utehe, hvale i pomoći tamo gde treba. Mogu samo reći, jedinstveni ste! Puno pozdrava od vaše verne obožavateljke, a da sam mlađa, krenula bih nekim vašim stopama, ovako samo mogu reći: budite blagosloveni i hvala vam za sve što činite!

  Odgovori

Ostavite komentar