Jevrejski recept za uspeh – 28. jul 2019.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15.08

Mnogi govore da mora da postoji nešto što Jevrejima daje oreol uspešnosti u poslu. Često to ljudi nazivaju jevrejskim lobijem: podrazumeva se da Jevrejin Jevrejinu u poslu pomaže i daje mu veću mogućnost nego drugim partnerima. Takve tvrdnje su više u domenu mašte i predubeđenja, a suština je u jevrejskom receptu poslovanja.

Boraveći u Tel Avivu, u porodici Majkla Štrausa, koji je na čelu porodične korporacije, saznajemo nešto o tom receptu. Porodična fabrika hrane, nastala kao prva na prostorima Izraela, zadržala je višegodišnji primat, što nije bilo lako u ekspanziji mnogih domaćih i inostranih kompanija.

Poznati po proizvodnji mleka, mlečnih proizvoda, maslinovog ulja, čokolade, kafe – mnogima u svojoj zemlji i u svetu predstavljaju uzor u kvalitetu i dugoročnosti. Kako glasi taj recept? On se ne sastoji samo u postulatima već i u načinu mišljenja kada se jedan posao razvija.

Majkl Štraus objašnjava to kroz svoju životnu priču. On ne veruje u nagla bogaćenja i smatra da je mnogo teže zadržati kapital nego ga stvoriti. Objašnjava svoj metod rada i svoj princip oslanjanja na stručne saradnike i odnos koji ima prema njima.

Ono što je zanimljivo – čuva svoje recepture, a ja ulazim u deo za proizvodnju, pod punom zaštitom i bez prava ulaska, gde se nalazi njihova porodična tajna, a ona se sastoji u receptu „kako napraviti šlag koji stoji i ne pada“.

Emisija daje atmosferu poslovanja u Izraelu, a u isto vreme je i kratak kurs za biznismene koji pomaže u rešavanju često ishitrenih odluka.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

1 komentar na “Jevrejski recept za uspeh – 28. jul 2019.”

  1. И у Србији Јевреји помажу једни другима, као и Роми и Јермени и сви нормални народи. Али ако се нађу неки корумпирани као смењени председник ЈОБ, којег штити држава преко свог Министарства правде – онда се цела јеврејска заједница доводи на руб опстанка, мада Јевреји са Србима одвајкада живе у слози.

    Odgovori

Ostavite komentar