Kako naći mir u duši? – 13. maj 2018.

„Mira Adanja-Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:30

Vrema svakodnevnog života baca ljude u kovitlac nerešivih problema. Nemaju svi odbrambene mehanizme da se sa time izbore. Važno je doći u kontakt sa onima koji su stručni da Vam pruže pomoć i koji mogu da prepoznaju da li je vaša muka trenutno izazvana nekim događajem ili ukazuje na nešto ozbiljnije.

Mnogi sami posežu za lekovima, konsultuju se sa prijateljima, ali retko odlaze kod stručnjaka, psihijatra i psihologa, koji bi im na stručan način ukazao pomoć isto kao i kada odu kod lekara jer kašlju.

Stanje psihe je veoma važno za funkcionisanje ličnosti i zato svaka promena ponašanja treba da upozori na to da nešto nije u redu.

Porodica često zanemari tu činjenicu, a osoba kojoj se to dogadja tako živi i muči se.

Moj odlazak u dnevnu bolnicu „Dr Laza Lazarević“ u Beogradu i razgovori sa lekarima psihijatrima, dr Aleksandrom Đerić, dr Ivanom Šošić-Barac, radnim terapeutima Ivanom Krsmanović i Draganom Smiljković i pacijentima – pokazuje da je dnevna bolnica mesto gde ako imate problem možete otići i zatražiti pomoć isto kao i kada odete u dom zdravlja na pregled ili da Vam prepišu lek.

Važno je da ljudi prepoznaju stanje u kom se nalaze, da na vreme zatraže pomoć i shvate da se oboljenje duše leči i da izlečeni čovek od mentalne bolesti može da se vrati svim svojim aktivnostima kao i da tokom lečenja može da obavlja svoje dužnosti.

Ivana Šošić

Strah od mentalnih oboljenja treba da bude isti kao i strah od svih drugih bolesti, jer u telu se nalazi duša koja isto tako ima prava da se razboli.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar