Kako sam doživela Kubu, prvi deo – 26. maj 2024.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 14:50

Bila sam u Havani i želela da ostanem na prvim utiscima, bez opterećenja onim što sam videla i čula.

Moj domaćin bila je Karolina Kesada Kabrera, jedna od petoro naših ljudi koja ima stalni boravak na Kubi. U posetu joj je došao otac Dragan Radanović. Kamera je beležila sve gde bi išla Karolina. Ja sam uglavnom bila posmatrač…

Karolina Kesada Kabrera i Mira Adanja-Polak

Autentičnost emocija koje bih dobijala u neposrednim susretima kazivala je mnogo više od onoga što sam čula, čitala ili gledala. Bez znanja jezika, sporazumevala sam se razmenom emocija i otvorenošću ka zemlji ispred koje se isprečio nadolazeći veliki kapital, koji čeka promene. Sukob „imati i nemati“ je očigledan i pokazuje da je samo pitanje kako ko gleda suštinu života.

Mira Adanja-Polak u Havani

Mnogih namirnica nema i potrebni su kontakti da bi se nabavilo gorivo, a dovitljivost i poznanstvo su ključni kako biste uvek mogli da nabavite sve što vam treba od hrane. Ali kao da to sve nije presudno. Na pijaci je divno južno voće, sveže i van hladnjača, što je poseban doživljaj.

Mira Adanja-Polak na pijaci u Havani

Domaćini kod kojih boravim imaju lepu kuću koju izdaju. Upoznajem stručnjaka za kubanske cigare koji mi govori o vrstama cigara.

Kontrasti su veliki. Kada su Amerikanci u brzini napustili Kubu, ostavili su velike arhaične limuzine koje i dan danas voze Kubanci kao taksi i predstavljaju turističku atrakciju. Mene su više interesovali drugi modeli – vezani za našu prošlost.

Mira Adanja-Polak u Havani

Da li će sve novonastale luksuzne zgrade i hoteli postati isplativi – to su rizici onih koji su tu došli da investiraju i čekaju da im se sve isplati. Turiste to ne brine – oni dolaze u hotele i na neverovatne plaže, divno more i da kupe kubansku cigaru. Teško da mogu da osete baš sve što stoji iza nasmejanih lica ovih ljudi.

Prvi deo emisije o Kubi emitujemo ove nedelje, a drugi iduće nedelje u istom terminu emisije Ekskluzivno.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar