Maharadža i Gandijeva prijateljica – 25. jul 2021.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 16:15

Oduvek sam maštala da upoznam pravog maharadžu. Govorili su mi da je to skoro nemoguće, jer se do tih dinastičkih porodica danas teško dolazi u Indiji.

Maharadže su vladale Indijom dugo vremena, a onda ih je Indija razvlastila kada je pravila novu državu, jer su oni bili pravi mali Bogovi koji su u svojim regijama određivali i zakone i poreze, i na taj način lepo živeli. Luksuz je bio njihov zaštitni znak; i danas kada hoćemo da kažemo da neko živi u luksuzu, kažemo da živi „kao maharadža“.

Nikada ne bih srela maharadžu da se tokom putovanja po Indiji, jednog stvarno vrelog dana, nisam obrela ispred hrama, koji je okupljao na hiljade ljudi, i tražila lekara za onesvešćenu devojku, koja se pred mojim očima srušila od vrućine.

maharadza3

Kada sam našla doktora, kao u nekoj bajci stvorio se jedan čovek koji mi je otvorio vrata jednog dela hrama, u kome su bili klima uređaj i hladna voda za piće.

Upitao me je „Šta je ono što niste još videli u Indiji? Imate li neku želju?“ Odgovorila sam: „Želim da upoznam nekog maharadžu“.

Već sutradan sam bila u kući maharadže Radžeshavar Sing Sivada, nedaleko od Džaipura. Tako je nastala ova emisija, koju čuvam za one dane kada je ponekad potrebno otići u neku bajku i tako se opustiti.

Maharadža nekad

Želim da pokažem da u Indiji postoje i neke druge slike od onih koje znamo, kao i neke druge porodice koje retko viđamo na ekranima.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

1 komentar na “Maharadža i Gandijeva prijateljica – 25. jul 2021.”

  1. Poštovana Miro, Sve vaše snimke tokom svog rada na Tv treba uvrstiti u kulturno blago za pololenja. isto to mislim i za putopise Kon Tiki , pok. mičiča. Te emisije nas bukvalno premeste na mesto sa kog izveštavate. Baš kao da smo tamo. Mnogo naućimo i vidimo . Tato mislim da ste vi i Kon Tiki blago . Hvala vam

    Odgovori

Ostavite komentar