Moja rivijera – 27. maj 2007.

Ovonedeljna emisija zapravo je sentimentalni zapis i donosi tri neobične priče. Sve te priče govore o Rusima koji su posle Oktobarske revolucije dospeli na Azurnu obalu noseći ruskog cara u srcu, a svoj život na Ruskom dvoru jednostavno preneli na jug Francuske.

Taj deo rivijere bio je više puta inspiracija velikom broju umetnika koji su svim snagama pokušavali da dočaraju to vreme. Najlepše građevine podsećaju na staru Rusiju. Njihov uticaj u kulturi i umetnosti je veliki.

Današnja Francuska mnogo toga može da zahvali upravo ovim ljudima koji su, bežeći, sobom doneli i sve ono lepo aristokratsko i slovensko.

Jedna priča odnosi se na potomake poznatih porodica carske Rusije koji danas žive u Nici. Tu srećem njihove naslednike. Njihovi pradedovi gradili su danas istorijske građevine u Moskvi i Sankt Peterburgu.

Pisac Raul Mil objavio je knjigu u kojoj rekonstruiše živote Rusa koji su posle Oktobarske revolucije došli na Azurnu obalu. Kao veliki poznavalac Nice, on opisuje živote ovih znamenitih ljudi. Sa njim šetam rivijerom i slušam neverovatne priče.

U trećoj priči razgovaram sa proslavljenim baletskim umetnikom Miloradom Miškovićem, koji živi u Nici i koji me u svom domu upoznaje sa svojim prijateljima Rusima, koji već dugo žive u Nici.

Prikazaću i snimke jedne od najlepših ruskih pravoslavnih crkava koju posećuju mnogi koji dođu u Nicu. O njoj vode računa  potomci ruskih carskih emigranata.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar