Ponovo u Vatikanu – 27. decembar 2020.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:15

Katolički Božić koji se slavi po gregorijanskom kalendaru naveo me je da se podsetim i prvog ulaska u Vatikan 1986. godine, što je bio poseban poduhvat za mene a i za Radio televiziju Beograd koja je to emitovala.

Od tada pa do izbora pape pokušavala sam da tu posetu ponovim, a prilika se opet ukazala mnogo godina kasnije za inauguraciju pape 2013. godine.

Sa monsinjorom Stanislavom Hočevarom, beogradskim nadbiskupom, omogućen je ulazak u Vatikan pred samo proglašenje pape i čitava atmosfera tog događaja prenesena je verno u ovoj emisiji.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i Mira Adanja-Polak

Prikazujemo vam i delove emisije koja je snimljena u Vatikanu 2013. kada je 7.000 novinara čekalo novog papu – sada znamo da je to bio papa Franja. Svi su netremice posmatrali odžak iz koga je trebalo da se pojavi beli dim, koji je označavao da je papa Horhe Mario Bergoljo izabran kao papa pomirenja.

Tom prilikom sam srela pojedine članove papskog veća koji su mi govorili o svemu što rade, i omogućili da snimimo veliki broj odaja koje do tada nismo videli.

Sećam se posebno jednog razgovora koji je isticao značaj porodice u budućem svetu i zajedništva. Videli smo Vatikan iza zidina i mimo prostorija za javnost.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar