Porodica pamti – 19. maj 2019.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:30

Porodična kuća Jevrema Grujića pamti sedam generacija. Tu kuću čuvaju Lazar, Alek i Branka, koji u ovoj kući i dan-danas žive: Lazar Šećerović, prevodilac, Aleksandar Conić, reditelj, i Branka Conić, psiholog. Oni zajedno rade na promociji vidljivosti našeg nacionalnog blaga. Ovaj privatni muzej porodica izdržava ličnim sredstvima i donacijama za posebne projekte.

Ova kuća sagrađena je 1896. godine u samom centru Beograda. Članica je Udruženja evropskih istorijskih kuća.

Sedam generacija ove porodice čuvalo je više od 500 umetničkih dela koja su skrivana tokom proteklih vremena i Drugog svetskog rata. Ovaj privatni muzej i sačuvano blago porodice je kulturna baština naše zemlje.

U ovoj kući živeli su ministar knjaza Miloša Obranovića Jevrem Grujić, državnik i dipolomata dr Slavko Grujić, političar i diplomata čijom zaslugom je izgrađena Univerzitetska biblioteka u Beogradu, i mnogi značajni ljudi nekoliko epoha.

U ovoj kući bila je i partizanska bolnica, tu je otvorena i prva diskoteka, tu se nalazi i puška Hajduk Veljka, remek-dela Paje Jovanovića, kao i najstarija venčanica u Srbiji – venčanica Jelene Grujić iz 1853. godine.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar