Pravi posmatrač – Vladan Čelebonović – 1. oktobar 2023.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:25

Dr Vladan Čelebonović je fizičar, naučni saradnik Instituta za fiziku Univerziteta u Beogradu. Autor je velikog broja naučnih radova objavljenih kod nas i svetu.

Kada sam ga upoznala, radije je govorio o svom ocu Aleksi Čelebonoviću, istoričaru umetnosti, kritičaru, profesoru na Akademiji i stricu Marku Čelebonoviću, čuvenom slikaru koji je obeležio dvadeseti vek u srpskom slikarstvu.

Kuća na uglu Vuka Karadžića i Čubrine u Beogradu bila je porodična kuća advokata Jakova Čelebonovića. Nekada su se na prvom, drugom i trećem spratu nalazili luksuzni petosobni i šestosobni stanovi. Na prvom spratu stanovali su Čelebonovići, kako bi svi bili na okupu. Delove u prizemlju izdavali su pod zakup. U samom dvorištu nalazi se manja kuća, koja je isto bila za izdavanje.

Vladan Čelebonović u svom domu

Sedim u salonu velelepnog zdanja, gde je u jednom delu smešten Muzej primenjenih umetnosti. Iz ovog stana samo jedna nevidljiva vrata vode u muzej.

Vladan Čelebonović mi po prvi put pokazuje slike svog strica Marka Čelebonovića. Priča o svom životu i porodici, u ambijentu tako retkom za videti danas, gde je sve sačuvano i svedoči o jednom vremenu koje treba prepoznati i poštovati.

Mira Adanja-Polak u domu porodice Čelebonović

Priča mi o sebi, svojoj porodici, svojoj ćerki koju je izgubio i svojoj voljenoj ženi Jeleni.

Sve slike strica brižljivo čuva, pokazuje mi ih pomalo kod svakog dolaska. Uz svaku od njih uspomene kazuju o jednom vremenu.

Vladan sa ocem Aleksom Čelebonovićem

Nikada do sada nije govorio… Dolazili su mnogi, on ih je puštao u svoj dom i kao nemi posmatrač tuđih života – svoj je ljubomorno čuvao.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar