Pregled koji spasava život – profesor dr Radoje Doder – 14. oktobar 2018.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:05

Retko imamo priliku da neku intervenciju na koju nas pozivaju da je obavezno uradimo – vidimo kako se i izvodi.

Upozorenja o raku debelog creva stalno su prisutna i podrazumevaju redovnu kontrolu, bez obzira na to da li ste u porodici imali nekoga ko je oboleo od te bolesti ili ne.

Profesor dr Radoje Doder

Način života svakako igra veliku ulogu kao i neuredno pražnjenje creva, uz veći rizik ako imate i nasledni faktor.

Postoji strah i od pregleda – gastroskopije, kada vam ubacuju crevo kroz usta kako bi videli jednjak, želudac i dvanaestopalačno crevo, taj put do želuca i sam želudac.

Profesor dr Radoje Doder

Obe intervencije obavijene su nekom nepoznanicom i zato je kamera bila u samoj sali VMA, sali za kolonoskopiju i gastroskopiju tokom samih intervencija sa pacijentima kako bi gledalište imalo pravi uvid u sve što se tokom tog pregleda događa.

Ljubaznošću profesora dr Radoja Dodera, gastroenterologa i načelnik Klinike za gastroenterologiju i njegovog tima – prisusutvovali smo čitavoj proceduri i čuli sva upozorenja i savete o koje se ne treba oglušiti.

Profesor dr Radoje Doder

Kod nas se najčešće ljudi javljaju za ovu intervenciju kada uoče problem. Nemaju naviku da se ovom pregledu podvrgnu kada nemaju simptome, a kada se simptomi pojave, to može često da bude i kasno. Kada se jave na vreme, bolest je izlečiva.

Ono što govori profesor dr Radoje Doder jesu saveti, upozorenja i uputstva kada se ovi pregledi obavljaju i koje zakonitosti važe kako bi se preduhitrio rak debelog creva, koji je jedno od najčešćih oboljenja kod nas.

Profesor dr Radoje Doder je član Evropskog udruženja za onkologiju i Srpskog lekarskog društva, kao i predsednik Udruženja digestivne endoskopije.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar