Profesionalac – Zoran Jovanović – Mačak – 22. maj 2022.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:40

Sigurno znate one situacije – gde živite i radite sa osobama koje su tu, pored vas, u nekom sličnom poslu i sve se podrazumeva. Pomažu vam, znate da su talentovani i vredni, ali su iza objektiva. Tako i nastaje ova emisija koja me navodi da Zorana Jovanovića – Mačka izdvojim od drugih fotoreportera.

Godinama je u ovoj profesiji, imao je izložbe svojih radova više puta…

Tih je, nenametljiv, uvek spreman da ode na događaj bez pogovora i odgovori zadatku.

Milosrdni anđeo – Kosač. Foto: Zoran Jovanovič – Mačak 1999.

Njegove fotografije obilaze svet, kao svedoci svega što nam se događalo i što je bilo oko nas.

Učio je zanat kod lokalnog fotografa, a počeo je u „Pančevcu“, kada je to kako kaže „bila ozbiljna novina“. Radio je sa velikim imenima – Aleksandrom Petkovićem, Batom Grbićem, Milivojem Milivojevićem. Radio je velike projekte – seriju „Vuk Karadžić“, „Iskušenje đavola“ Živka Nikolića i sarađivao sa svetskim agencijama: Rojters, Gama, Sipa Press, Unicef.

Iskušenje general i omladinka. Foto: Zoran Jovanovič – Mačak 2005.

Izlagao je više puta, bez neke pompe. Za ovo snimanje morao je da uzme slobodan dan i odvoji vreme, jer ga novine „Novosti“, u kojima radi, šalju na događaje iz minuta u minut.

Upoznajem mu porodicu, ulazim u njegov dom u oazi Pančeva, odakle svakog jutra dolazi u Beograd na zadatak koji sledi, i ni dan-danas ne zna kako će mu izgledati radni dan.

Usnuli svirači. Foto: Zoran Jovanovič – Mačak 1996.

Njegova mirnoća i odmerenost dolaze iz njegovog doma, u kome sam se osetila van vremena i svih profesionalnih jurnjava i potvrdila još jednom da je dom najveća zaštita od svega.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar