Retko viđeno na sceni – Dimitris Papajoanu – 5. avgust 2018. godine

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:54

Htela sam da upoznam čoveka koji je napravio revoluciju kada je reč o nastupima na sceni. On je, kako kažu, pomerio granice kada se govori o tome šta se sve može pokazati na sceni.

Svoje viđenje sveta igre, odnosa među ljudima, iskazuje pokretima igrača kojima upravlja na sceni.

Dimitris Papajoanu bio je odabran da napravi i spektakl za Olimpijske igre u Grčkoj 2004. godine, što je bilo u svoje vreme veliko iznenađenje.

U „Megaro Musikis“ dvorani u Atini srećem ga prvi put i preda mnom je stidljiv čovek koji mrzi intervjue, a iza sebe ima više od 25 produkcija po sopstenoj ideji i režiji.

Na sceni pravi najneverovatnije doživljaje kada pokazuje golo ljudsko telo i zapanjuje svet. Grčke tradicionalne skulpture muškog tela dovodi uživo na scenu i privikava ljude da se svoga tela ne stide.

Suviše revolucionalno je bilo njegovo pojavljivanje i u Grčkoj i u svetu sve dok ga nisu priznali i počeli da veličaju.

U razgovoru sa gospodinom Papajoanuom srećem se sa neverovatnom energijom koja je napravila veliki pomak u prezentacijama na sceni i pomerila granice u onome što smo spremni da vidimo, doživimo i razumemo.

S obzirom na svetsku slavu, čućete šta mu je jedino bitno i važno i koliko je duša svakog umetnika osetljiva, a u stvari jednostavna.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar