Rizik prve vesti – Danko Vasović – 2. oktobar 2004.

Serija „Ekskluzivno“, subota, 17:20, Prvi program RTS-a.

Vest o Kurtu Valdhajmu, koju je marta 1986. godine objavio novinar Večernjih novosti Danko Vasović, nije išla u prilog nikome. Razgovarajući sa ovim političarem, Danko Vasović, mlad i ambiciozan novinar, svom sagovorniku to i saopštava, nastavljajući svoja istraživanja. Ušavši u dokumentaciju naših i stranih obaveštajnih službi, on dokazuje povezanost u javnosti neprijateljskih strana, koje su, međutim, u aferi Valdhajm ujedinjene.

Novinar sve vreme nastoji da dođe do istine. Protiv njega su pri tom svi; čak i njegova matična kuća, Večernje novosti. Tek posle 18 godina, Manojlo Vukotić, direktor kompanije Novosti, ispravlja ovu nepravdu, vraćajući dostojanstvo i poštovanje novinarskoj profesiji – 16. oktobra, na dan pomenutog lista, Vasoviću dodeljuje glavnu novinarsku nagradu, koja mu je 1986. godine bila uskraćena.

Koliko se isplatila prva vest i ekskluzivnost ovog novinara, šta mu je donela a šta oduzela, koliko su ljudi i danas spremni da se suoče sa nekim činjenicama sopstvene istorije – saznaćete u emisiji Mire Adanje-Polak.

Danka Vasovića Mira Adanja-Polak intervjuisala je i kada je do afere došlo. Posetila ga je i danas, u njegovom domu, u podnožju Avale, okruženog dokumentima koji prvi put, kao strogo poverljivi podaci, razotkrivaju šta se zapravo događalo kada je novinar bio suočen sa najtežim zadatkom – a sve to navodi na pitanje koliko je istina uopšte potrebna.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

1 komentar na “Rizik prve vesti – Danko Vasović – 2. oktobar 2004.”

  1. Da li svi Srbi boluju od neizlečive bolesti, a to je da beže od istine? Nikoga ne brine ova činjenice, svako samo misli kako da preživi! Dok ratni zločinci mirno uživaju po svetu, novinara kao što je gospodin Danko Vasović odrekle su se prvo njegove kolege! Šta tek obični smrtnici da kažu i kom novinaru više smemo verovati?

    Odgovori

Ostavite komentar