Rus u tunelu – 1. jul 2018.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15.30

Kada je došao u Crnu Goru, Rus Marat Gelman, proslavljeni kolekcionar, galerista i dugogodišnji direktor Muzeja savremene umetnosti u Permu u Rusiji – video je tunel koji je postojao nadomak Budve i uverio se da je to pravo ruglo.

Došao je na ideju da ga prtetvori u neverovatnu izložbu slika i živopisa. Kaže da je počeo sa ulepšavanjem najružnijeg dela.

Prvo što je uradio kada se sa porodicom doselio u Crnu Goru jeste da dugogodišnji zapušteni tunel u Budvi pretvori u nešto lepo i tako je počeo da oplemenjuje različite zapuštene prostore u Crnoj Gori.

Ovaj poznavalac moderne umetnosti napuštenu zgradu „Jugooceanije“ u Kotoru iz koje su nekada slati naši prekookeanski brodovi širom sveta – pretvorio je u internacionalni studio gde je okupio mlade talente iz Rusije i iz čitavog sveta.

Otvorio je vrata mladim kreativnim ljudima koji, boraveći po mesec ili dva u toj nekada napuštenoj zgradi, sada imaju svoje ateljee koje koriste tokom boravka i imaju šanse da iskažu svu svoju imaginaciju, posvete se svojoj darovitosti i tako stvaraju umetnička dela.

Ovaj poduhvat nije ostao neprimećen: biznismen Neil Emilfarb, Amerikanac, u ovom kršu podigao je sada već internacionalno poznat kompleks – Dukljanske vrtove, vodeći se pravilom da umetnost oplemenjuje biznis i čini mnogo za prepoznavanje novih destinacija u svetu.

U svoj projekat uključio je sve one koji su imali interesa da slede njegovu zamisao i da crnogorski kamen pretvore u prava umetnička dela dovodeći umetnike iz sveta da ovaj deo crnogorskog krša oplemene svojim skulpturama.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar