Sveti gral fizičara – 8. april 2018.

 05.04.2018
Autor: Mira Adanja-Polak

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:30

Poseta Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) oduvek je bio veliki izazov.

Saznanje da će u kampusu našeg Instituta za fiziku biti izgrađen i jedan od centara CERN-a zaista je ohrabrujući.

Kratka vest da su u posetu došli veoma važni ljudi iz CERN-a, čitava delegacija, i da je došlo vreme da i Srbija postane punopravna članica CERN-a, jer je više od 5 godina Srbija samo pridruženi član – podsetia me na moju posetu CERN-u kada sam videla to čudo nauke.

Zna se da CERN okuplja ubedljivo najrazvijenije evropske države koje u naučnom smislu imaju šta da ponude na polju nauke.

Na istraživanjima u CERN-u radi oko 20.000 fizičara iz celog sveta. Po unutrašnjem uređenju i statusu je jedinstven i predstavlja „državu fizičara“ pored Ženeve u Švajcarskoj.

Hodala sam kroz tunel dugačak 27 kilometara, videla Veliki hadronoski sudarač (LHC), srela se sa naučnicima koji su mi govorili o postojanju Higsovog bozona, popularno nazvanim „Božja čestica“… Neponovljivo iskustvo koje pamtim.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Jedan komentar

  1. bambi
    |

    Strasno. Mogu samo da zamislim koliko je dece koja umiru od gladi moglo da dobije barem jedan obrok od novca koji je potrosen da bi se uhvatila Bozija cestica. I Bozije cestice i crne rupe i etar i para metar i metar. Sramota za ljudsku civilizaciju.

Ostavite komentar

Error! This email is not valid.