Sveti gral fizičara – 8. april 2018.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:30

Poseta Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) oduvek je bio veliki izazov.

Saznanje da će u kampusu našeg Instituta za fiziku biti izgrađen i jedan od centara CERN-a zaista je ohrabrujući.

Kratka vest da su u posetu došli veoma važni ljudi iz CERN-a, čitava delegacija, i da je došlo vreme da i Srbija postane punopravna članica CERN-a, jer je više od 5 godina Srbija samo pridruženi član – podsetia me na moju posetu CERN-u kada sam videla to čudo nauke.

Zna se da CERN okuplja ubedljivo najrazvijenije evropske države koje u naučnom smislu imaju šta da ponude na polju nauke.

Na istraživanjima u CERN-u radi oko 20.000 fizičara iz celog sveta. Po unutrašnjem uređenju i statusu je jedinstven i predstavlja „državu fizičara“ pored Ženeve u Švajcarskoj.

Hodala sam kroz tunel dugačak 27 kilometara, videla Veliki hadronoski sudarač (LHC), srela se sa naučnicima koji su mi govorili o postojanju Higsovog bozona, popularno nazvanim „Božja čestica“… Neponovljivo iskustvo koje pamtim.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

1 komentar na “Sveti gral fizičara – 8. april 2018.”

  1. Strasno. Mogu samo da zamislim koliko je dece koja umiru od gladi moglo da dobije barem jedan obrok od novca koji je potrosen da bi se uhvatila Bozija cestica. I Bozije cestice i crne rupe i etar i para metar i metar. Sramota za ljudsku civilizaciju.

    Odgovori

Ostavite komentar