U Vatikanu – 30. mart 2013.

Serija "Ekskluzivno", subota, 14:00, Prvi program RTS-a

Veliki istorijski događaj okupio je 7.000 novinara iz čitavog sveta. Čekajući novog papu, Mira Adanja-Polak srela je pojedine članove Papskog veća koji su joj govorili o svemu što rade i šta očekuju od novog pape. Za mnoge je izbor Horhea Marija Bergolja bio iznenađenje, a za neke je bio to izbor pomirenja – da papa bude Italijan a i da dolazi iz Južne Amerike.

Papa Franjo ima italijansko i argentinsko državljanstvo. Njegova biografija obišla je svet u sekundi. Skromnost i odsustvo potrebe za preterivanjima odmah su privukli pažnju.

U Vatikanu je bila impresivna organizacija ovog događaja. Ona je dovedena do perfekcije. Onog momenta kada dobijete saglasnost da budete tu, bez obzira na vrema najvećih tenzija i pritisaka zbog biranja pape, svi nesebično odvajaju vreme potrebno za razgovor. Nema žurbe, nema pritisaka, nema požurivanja.

Ipak, na zakazani intervju morate doći tačno u minut. Monsinjor Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup, u to vreme je bio u Vatikanu i Miri Adanji-Polak odgovarao je na mnoga pitanja, objasnivši neke procedure ovog velikog svetskog događaja.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar