Udate za pisce – 26. februar 2023.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15.30

Žene koje su bile udate za pisce – pričale su o svom životu Aleksandru Đuričiću, koji je njihove ispovesti objavio u knjizi „Čuvarkuće – udovice pisaca“.

Poželela sam da odem i ja do njih i da čujem kako su živele sa svojim muževima i kako danas o tome razmišljaju.

Udovice pisaca Milorada Pavića i Slobodana Markovića Markonija – primile su me sa Aleksandrom Đuričićem u svom domu i tako je nastala ova emisija.

Jasmina Mihajlović-Pavić i Ksenija Marković o svojim muževima govore iskreno i sa jednom distancom u kojoj su svesne da su odlaskom svojih muževa ostale same u borbi za očuvanje onoga što su oni iza sebe ostavili.

Njihova kazivanja su korisna jer pokazuju da se dosta neuko odnosimo prema zaostavštvinama onih koji su u svoj rad uneli sav život, talenat i trud.

Na ovim ženama ostaje taj napor da same, svaka na svoj način, svoje muževe-pisce drže u svesti i znanju i onih koji ih nisu poznavali.

Zanimljivo je tumačenje udovica onih delikatnih svakodnevnih radnji koje su se odvijale u njihovim domovima.

Jasmina – Pavićeva žena, i Ksenija – supruga Markonija – vrlo su različite, ali svaka od njih ocrtava svog muža na jedan slikovit i neverovatno zanimljiv način. Svaka od njih imala je veliki uticaj i doprinos na ono što su oni i radili i doživeli.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar