Upotrebljeno – 13. novembar 2004.

 07.11.2004
Autor: Mira Adanja-Polak

  Serija „Ekskluzivno“, subota, 17:20, Prvi program RTS-a.

  Dvojica novinara, Danko Vasović i Vuk Jovanović, povezana su na jedan veoma specifičan način, tragajući za podacima u vezi s aferom Valdhajm. Njihovi putevi su se jedno vreme ukrštali, a da jedan za drugog nisu znali.

  Svaki je na svoj način radio svoj posao. Danko Vasović bi sve do čega bi došao objavljivao u listu „Večernje novosti“, gde je bio zaposlen kao novinar, objavljujući i svoj razgovor sa Valdhajmom lično, a Vuk Jovanović je dolazio do najekskluzivnijih dokumenata u vezi s aferom u inostranstvu, gde je imao veoma dobre kontakte s ljudima od uticaja.

  Danko Vasović je u prvoj emisiji objasnio svoje motive. Drugi učesnik čitave operacije, Vuk Jovanović, snimljen je posle emitovanja ispovesti Danka Vasovića.

  Svaki od njih bio je ubeđen u to da radi jedinstven posao, vodeći se jednim ciljem: da ima ekskluzivne informacije, radi za korisnu i neobičnu misiju koja će ga proslaviti i neće ostaviti praznih ruku.

  Afera sa Valdhajmom polako se stišavala, a politička orijentacija u našoj zemlji menjala. Danko Vasović i Vuk Jovanović aferu Valdhajm pamte. Mnoga važna dokumenta našla su se u rukama dvojice novinara. U jednom vremenu koje je prošlo, trebalo je da ta dokumenta pokažu nekim važnim ljudima do kojih su dolazili – Vuk Jovanović u Americi, a Danko Vasović u Evropi. Verujući da rade korisnu stvar i da pomažu rasvetljavanju važnih skrivenih delova nacionalne istorije, oni su u službu stavili sve svoje snage i ideale.

  Da li su bili upotrebljeni? Da li su to znali? Da li novinar, radeći svoj posao, ponekad biva upotrebljen, a da to i ne zna? Šta su radili Danko Vasović i Vuk Jovanović? O tome oni govore Miri Adanji-Polak gledajući na svoju karijeru s vremenske distance.

  Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

  Ostavite komentar

  Error! This email is not valid.