Mira Adanja-Polak i Vi – 8. januar 2011.

Subota, 14:10, Prvi program RTS-a, uživo

U emisiji ćete upoznati profesora Miodraga Lovrića, koji je realizovao najveći međunarodni naučni projekat u istoriji. U tom projektu učestvuju autori iz 105 zemalja. Lovrićevu "Međunarodnu enciklopediju statistike" objavila je izdavačka kuća "Springer" (Berlin-Njujork), a gledaoci programa će je prvi put videti. U ovom neverovatnom naučnom poduhvatu učestvuju filozofi, pravnici, lekari, psiholozi, forenzičari, biolozi. Među njima su i četiri nobelovca. Mnogi ovu encikopediju nazivaju riznicom znanja za buduća pokolenja. Miodrag Lovrić je za ovaj svoj poduhvat u svetu već dobio veliki broj stručnih priznanja, a gledaoci će ekskluzivno videti u programu enciklopediju koja je upravo izašla iz štampe.

Gost u studiju je Seka Sablić, glumica koja pleni svojim šarmom i umećem. Šta god radila, bila to velika ili mala uloga, Seka Sablić joj daje poseban lični pečat koji je izdvaja. Za životno delo ovih dana treba da joj bude uručen "Dobričin prsten", priznanje od kolega za umetnost kojom se bavi.

U poseti inž. Milivoju Joksimoviću: na starom gramofonu slušamo stare zaboravljene muzičke zapise i događaje. Kolekciju ploča nasledio je od svog strica, generala i admirala Kraljevine Jugoslavije Milivoja Joksimovića. Na pločama su, pored srpske himne, zabeleženi i neki važni događaji. Na starom gramofonu slušali smo neka stara vremena.

Dr Branko Bokun, ekonomista, antropolog, psiholog i pisac velikog broja knjiga, koji je živeo i radio u Londonu, nikada ne zaboravljajući svoju zemlju – umro je na dan Nove godine. Njegove knjige pobuđivale su među poznavaocima veliko interesovanje, a njegov život pun je iznenađenja i intriga. Bio je predmet velikog broja rasprava. Ovaj program je sa dr Brankom Bokunom objavio tri dokumentarne emisije. Gledalište pamti onu sa naslovom "Špijun u Vatikanu" i večitu intrigu Bokunovog suštinskog zanimanja. Beograd je Bokun posetio posle odlaska iz zemlje samo jedanput, i to nakon 58 godina. Verovao je da je smeh najbolja terapija.

Marina Pijacentini je slikar, modni kreator i dizajner nakita. Radi i živi u Italiji i Srbiji. Izlagala je u mnogim zapaženim galerijama, u Firenci, na Siciliji, u Bolonji, Milanu, Beogradu, Budimpešti. Njen prepoznatljiv talenat izdvojio ju je u posebne originalne umetnike. Studio krase njene slike, a videćete i modele, kao i nakit koji dizajnira.

Violinu darodavca dobija Jovana Pavlović iz Leskovca, koja ide u drugi razred muzičke škole. Dobitnik je 20 nagrada na takmičenjima u Srbiji. Do sada nije išla na međunarodna takmičenja jer nije imala adekvatan instrument.

Gosti u studiju su članovi kamernog sastava "Diferente". Takva muzika odnedavno postoji kod nas, pa je lepo da ih i vi upoznate.

Umro je Živko Đak, naš najveći grafičar.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar