Cea mai importanta este integritatea personala

Inainte de a accepta realizarea acestui interviu, Mira Adanja Polak, ziarist liber profesionist, a cerut sa-i trimit ziarui pentru a vedea rubrica ia care va fi publicat. Convorbirea a decurs foarte spontan, dar deseori s-a intamplat sa ne inversam rolurile. Ma lua la interbari, iar eu raspundeam. In partea convorbirii, in care am fost eu pe pozitia de ziarist, interlocutoarea mea mi-a vorbit: Cea mai importanta este integritatea personala.

DESPRE SINE: In vremurile in care traim, asa zis in perioada tranzitiei este exceptional de importanta filozofia vietii. Totul ce ofera avansarea rapida, bani, statut, cariera, este ceva ce incetoseaza imaginea completa a prezentei omului pe pamant. Viata este foarte scurta si cel mai important este sa ne pastram integritatea personala. In ceea ce lucrez nu inseamna ca sunt egala cu oamenii cu care stau de vorba, ca sunt cineva care s-a distantat de viata de fiecare zi. Din contra traiesc foarte normal si obisnuit. Sunt casatorita si am un fiu. Zi de zi ma ocup de gospodarie. Lucrez tot ce lucreaza once alta femeie de pe aceste meleaguri si niciodata nu mi-a trecut prin gand ca ma deosebesc de celalalte femei obisnuite.

DESPRE ATITUDINEA PROPRIE: Observand lumea dimprejur constat multe lucruri false, multe prezentari care vin sa incetoseze prostia si adevarul. Totul este frumos pachetat, iar cand ajungeti la esenta constatati ca aveti de-a face cu oameni care deloc nu sunt valorosi, nu numai sa le luati interviu, ci sunt oameni fara de autorespect, care se inconvoaie asa cum bate vantul. In ceea ce ma priveste pe mine va pot spune ca vorbiti cu o persoana care insista asupra integritatii sale personale, asupra numelui si prenumelui sau, asupra apartenentei familiei, asupra apartenentei unui mod de gandire, indiferent de ceea ce s-ar intampla. Aceasta este atitudinea mea personala, care este greu de pastrat in ziaristica, nu numai in Iugoslavia, ci si oriunde in lume.

DESPRE ZIARISTICA: Ziaristica o inteleg ca o misiune. Prin programele care le fac tin sa schimb obisnuintele oamenilor, sa-i mentin la un inalt grad etic. Consider ca in perioada in care traim o astfel de atitudine fata de ziaristica dispare. De altfel, de profesie sunt psiholog clinic. In calitate de ziarist profesionist nu ma las influentata de nimeni si stau in dosul la tot ceea ce afirm in programele mele. La Televiziunea Nationala, programul pe care il realizez poarta numele meu. La ora actuala, acesta este unicul program informativ care poarta numele autorului, ceea ce inseamna ca am reusit sami impun atitudinea, ceea ce nu a fost deloc usor. Prin urmare, eu nu am nici o pozitie in ziaristica, nu am redactie, birou si telefoane, nu am sofer. Am numai programul pe care il fac si telespectatorii care ma cred. Televiziunea la randul ei, incepe sa urmareasca cat de vizionate sunt programele si aceasta este unica cale adevarata pe care trebuie sa o urmam. Consider ca in aceasta directie se produc unele schimbari. Parametrul pentru ceea ce lucreaza cineva este masura in care programul ii este vizionat sau nu.

DESPRE CEEA CE A LASAT IMPRESIE ASUPRA EI. Sunt foarte consacrata muncii pe care o indeplinesc, interviului. Foarte rar retraiesc ceea ce fac la un moment dat si poate acesta este secretul productiei mele fecunde. Ma straduiesc sa fac ceea ce fac cat mai profesionist si cat mai creativ. Atunci cand cineva lasa impresie asupra mea eu nupot fi in contact apropiat cu persoana respectiva. Anume, nu pot fi in contact apropiat cu persoana careia ii iau interviu, deoarece atunci cand realizati o convorbire cu cineva, persoana respectiva tine sa lase cea mai buna impresie posibila asupra Dumneavoastra. Dintre toate interviurile pe care le-am realizat, poate as desparti unul, interviul cu Gordana Bailoni, care a fost una dintre cele mai de influenta si cele mai bogate doamne din Belgradul vechi. Unica ei conditie a fost sa public interviul dupa moartea ei, dorinta pe care am respectat-o intru totul. A incetat din viata la doua luni dupa ce mi-a acordat interviul. Asupra mea a lasat impresie faptul ca aceasta a fost unicul interviu pe care doamna Bailoni l-a acordat vreodata si ca a avut mare incredere in mine ca ziarist.

DESPRE CREDIBILITATE: Credibilitatea consta in faptul ca cineva sa-ti incredinteze ceva si sa fie sigur ca nu vei destainui nimanuia nimic. De dupa informatiile de care am dispus puteam sa fiu foarte bogata, dar eu nu vand informatii. Zianstul este un filtru, consemneaza ceea ce se intampla, ofera telespectatorilor ceea ce vede, iar telespectatorii conchid. De ce si-ar atribui ziaristul un rol mai mare decat cel ce-i revine? Daca doreste asa ceva trebuie sa se ocupe, de exemplu de politica sau de altceva. Telespectatorilor le vorbesc intotdeauna ceea ce vad. Niciodata nu am mintit, de exemplu ca America est fantastica, ca in Occident totul este usor. Intotdeauna am vorbit ca fericirea este intre Rasarit si Apus si daca mi-as alege unde sa traiesc, aceasta ar fiintr-un balon enorm intre Rasarit si Occident.

IN LOC DE INCHEIERE: Mira Adanja Polak mi-a oferit in limba engleza cateva date despre sine, in care se spune mai intai ca este ziarist liber profesionist, producent, prezentator si comentator de evenimente curente. In aceasta calitate este prezenta pe ecran ani in sir si cunoscuta celui mai larg public de telespectatori. In fiecare sambata, pe canalul 1 al Televiziunii nationale, emisiunea ei este „Mira Adanja Polak cu Dumneavoastra“. Este autorul a peste 50 de emisiuni documentare, colaboreaza cu posturi de televiziune si cu magazine din Londra si New York, in timp ce a realizat interviuri cu cele mai celebre personalitati pe plan mondial in domeniul politicii, afacerilor, artelor.

(Marioara Stojanovic, „Libertatea“, 15 June 2002)

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar