Ona vidi ono što drugi ne

U nedelju, na RTS 2, u 14.40, Mira Adanja Polak započinje novu sezonu svog serijala „Ekskluzivno” emisijom pod nazivom „Diskrecija zagarantovana – Slava Marković”.

Počela je nova takozvana jesenja šema na domaćim kanalima… Počeo je još jedan rijaliti, još jedna serija, još poneka repriza… Manje-više jednoličnost i uspavanost odišu sa malih ekrana… Ništa da nas razbudi, zadrži pažnju, osvesti, smiri, obavesti, pruži smernice… Ali i u takvoj monotoniji TV sadržaja, uvek se nađe biser koji opstaje. Upravo takva je autorska emisija Mire Adanje Polak koja i danas privlači pažnju, koja se ne propušta, uprkos svim izazovima vremena, kreativnim krizama, nedostatku orignalnosti na ovdašnjim kanalima. Ova autorka već decenijama ne odustaje od davno postavljenih ciljeva i standarda, uvek tragajući za zanimljivim sagovornicima, za suštinom a ne formom, za eksluzivnošću koju danas olako svako prisvaja.

U novoj emisiji, koja je na programu u nedelju, saznaćemo ko je bio Slava Marković, koji je sa 22 godine poželeo da vidi svet. Pobegao je iz Jugoslavije u Francusku takoreći peške i posle dugih putešestvija, od nemila do nedraga, postao siva eminencija u „Raspućinu”, jednom od najčuvenijih restorana u Parizu. Majka mu je bila Ruskinja, govorio je odlično ruski i tako postao miljenik ruske carske emigracije u Parizu. Bio je poverenik mnogih poznatih ličnosti i sa njima delio njihove muke i tajne. Njegov životni put je dečački san o nekom drugom svetu. Miri Adanji Polak ispričao je priču u knjizi svojih sećanja. Razgovor sa ovim zanimljivim čovekom svedoči o jednom vremenu koje postaje istorija.

– Interesuju me intervjui iz kojih mnogo toga može da se nauči – kazuje za naš list.

– Tragam i dalje za ljudima koji nisu dobili adekvatnu pažnju u javnosti, za onima koji su bili u nekom zenitu, u epicentru važnih događaja, a da to niko nije primetio – pojašnjava.

U tom maniru, i sa istim ciljem, uradila je i nove emisije koje ćemo gledati u nedeljama pred nama.

– Upoznala sam Rajka Rađenovića od kojeg prvi put čujem da je on bio taj koji je organizovao Titovu sahranu a onda se setim da se toliko ljudi eksponiralo hvaleći se da su baš oni bili ti koji su učestvovali u ovom događaju, a da se tu nikada nije pominjao Rađenović. Za takvim ljudima tragam – dodaje Adanja Polak.

U ateljeu slikara Vladislava Šćepanovića prisustvovala je izradi portreta Džulijana Asanža. Pronašla je i zanimljiv snimak iz Muzeja „Gulaga”… Sa Justinovim je ponovo osmislila emisiju o njegovom otkrivanju Rusije, ponovo je posetila Aleksandra Joksimovića i sa njim razgledala sve njegove zaturene skice… Razgovarala je i sa spisateljicom i dobitnicom Ninove nagrade, Ivanom Dimić, posetivši je u njenom domu.

– Uvek se poneka reportaža zaturi, ili je jednostavno odložim za neka druga vremena, kada će imati posebnu težinu. Uvek sam išla pre svog vremena – ističe naša sagovornica koja je upravo to radila u toku pandemije virusa korona – „sklapala” nepravedno zanemarena snimanja.

Na počeku pandemije, dok je ceo svet bio u šoku, napravila je emisiju sa profesorom neuropsihijatrom Vladimirom Diligenskim, na svojoj terasi, koji je gledaocima dao prve instrukcije.

Upravo su takve i njene emisije – terapeutske! U njih uvek utka kako sopstvena iskustva, saznanja svoje primarne profesije – psihologije, tako i ona koja nosi iz svoje porodice….

– Ideje mi uvek dolaze iznutra… Uvek sam u životu znala šta je bitno, a šta ne. Nikada nemam dilemu. Ja, jednostavno, sednem preko puta sagovornika, i osetim… Ne umem da objasnim šta… Već sve radim po osećaju… I to što radim mora da me interesuje. Gledaoci mi kažu: „Jao Miro, kao da smo bili tamo.” To mi je najveći kompliment, kada prenesem emociju sagovornika, i atmosferu mesta koje sam posetila – podvlači Mira Adanja Polak.

– Ovaj period nije uticao negativno na mene, nije me učaurio. Neke planove i neke emisije koje su u vezi sa putovanjima samo sam pomerila i obezbedila emitovanje novih emisija – sa puno elana priča.

– Ja više i ne znam koja je sezona, niti koja po redu emisija. Nikada to ne sumiram. Ja samo znam da imam rokove!

Prethodni period provela je tako što je posmatrala ljude kako reaguju jer, ističe, pandemija je, na neki način, stavila ljude u specifičan eksperiment.

– Mnogi su se suočili sa tim da ništa nije zagarantovano – kaže.

Mira Adanja Polak pored već postavljenih standarda od kojih ne odustaje, ide i u korak s vremenom. Uvek pravi taj zanimljivi spoj tradicionalnog i modernog. Jedini je novinar u nas koji ima svoju aplikaciju, a i veoma je aktivna na društveni mrežama na kojima često iznosi neke svoje stavove, promišljanja. Internet koristi ali uvek oprezno jer, kako kaže, živimo u vremenu obmana.
Ali zato nju niko ne može obmanuti, ima nepogrešiv osećaj za ljude, situacije i uvek prati svoju intuiciju. Do sada je skoro nikada nije izdala.

(Isidora Masniković, „Politika“, 20. septembar 2020)

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

1 komentar na “Ona vidi ono što drugi ne”

  1. Sve ste lepo rekli u tekstu! Menu je samo zao sto emisija nije u starom terminu na prvom programu RTS-a! Pozdrav!

    Odgovori

Ostavite komentar