Oprobala bih se sa 700 svetskih novinara

Gledamo je (sa zadovoljstvom) svake subote u autorskoj emisiji „Vi i Mira Adanja-Polak“ na Prvom programu RTS-a, televiziji kojoj je ona ostala verna od početka novinarske karijere. Redovno nas fascinira reportažama sa najzanimljivijih mesta iz svih delova sveta. Potpisuje se i kao autor emisije „Ekskluzivno“.

Nema nikakve dileme da je Mira Adanja-Polak žena kojoj na raskošnoj karijeri, iskustvu, retkom profesionalizmu i fenomenu trajanja na televiziji mnogi zavide. Dospevala je i do mesta na kojima pre nje nijedan žurnalista nije kročio nogom. Uvek prva. I, na pravom mestu, u pravo vreme i sa pravim ljudima. Preko hiljadu emisija, reportaža i dokumentarnih emisija nosi njen potpis. O novinarskom poslu ona kaže:

– Novinarstvo je vrlo ozbiljna profesija i podrazumeva odgovornost prema sebi, gledaocima i kući za koju se radi. Obrazovanje i etički principi su najvažnije osobine dobrog novinara. On ne treba da izraste u samovoljnu estradnu ličnost koja misli da je, ako porazgovara sa nekim važnim, i ona sama – važna! Ljudi u ovom poslu su skloni fetišiziranju, pravljenju fame o sebi. Kod nas se neko pojavi i proglasi sebe novinarom u roku od 24 časa. Mnoge kolege su pobrkale lončiće.

Mira Adanja-Polak ne voli kada je sagovornik laže. Dragi su joj direktni odgovori, jer postavlja direktna pitanja. Neki je zbog toga smatraju – agresivnom.

Serijal „Ekskluzivno“ apsolutno nosi njen autorski pečat. Emisije su posvećene najintrigantnijim i najzanimljivijim ličnostima, događajima i tajnama iz prošlosti koje autorka pokušava da otkrije gledaocima.

– Danas, kada možeš sve da kupiš, ostaju samo tajne i fenomeni. Trenutno istražujem tajne srpske istorije. Ne želim da se neke stvari, koje kao da neko hoće da eliminiše, tek tako izbrišu. Ja to ne dozvoljavam, jer je u pitanju istorija mog naroda. Kad kopam po prošlosti, potpuno se posvetim tome. Zbog toga sam jedno vreme, praktično, živela u 18. veku!

Jedino za čim žali jeste propušten razgovor sa Niksonom, nekadašnjim američkim predsednikom. Imala je zakazano, ali se on razboleo. I pored svega što je uradila i postigla u novinarstvu, Mira Adanja-Polak nam na kraju priznaje:

– Nisam uspela da uživam, da bar malo ležim na lovorikama. Izazov mi je da se oprobam sa, recimo, 700 najboljih svetskih novinara i da budem najbolja! To bi bio uspeh. Priznajem, imam suviše mnogo skrupula za posao kojim se bavim. Suviše sam etična za ovaj posao.

Tokom januara 2003. godine gledaoci će imati prilike premijerno da pogledaju tri emisije „Ekskluzivno“ u subotnjem terminu, kada ona ne bude u Beogradu. Gde će tada biti i kojim će meridijanom krstariti?

– Biću na putu i snimaću nešto što ne mogu sada da vam otkrijem.

Možda i nema potrebe otkrivati. Mala neizvesnost prijaće svim poštovaocima novinarskog opusa Mire Adanje-Polak.

Od Kisindžera do Jovanke Broz

Telefonski imenik Mire Adanje-Polak pravi je trezor znamenitih imena. Razgovarala je sa Kisindžerom, Rokfelerom, Indirom Gandi, lordom Piterom Karingtonom, Kirkom Daglasom, Erikom Džong, Sofijom Loren, Barbarom Volters, Jovankom Broz, članovima porodice Karađorđević i mnogim drugim poznatim ličnostima. Autoritete sa kojima se susretala smatrala je sebi ravnim, budući da su joj – kako kaže – od malena prolazili kroz kuću, dolazeći kod njenog oca, koji je bio poznati lekar.

Stres i anestezija

– Ne podnosim kada neko potcenjuje moju inteligenciju. Ako dozvolim da me neko slaže, to znači da opravdavam nešto što nije tačno. Ako treba da budem filter koji legitimiše tu laž, osećam se loše. Svojevremeno, kada mi je rečeno da ću imati autorsku emisiju, doživela sam stres! To je ogromna obaveza i odgovornost. Ni danas, posle toliko godina, ne mogu da ocenim kako radim; drugi mi kažu da je dobro, ali ja to sama ne znam. Pola sata pred emisiju bukvalno nisam živa, a pre nego što se upali crvena lampica čini mi se da mi je potrebna anestezija!

(Ana Savić, „Politika“ TV dodatak, 15. decembar 2002)

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar