Novi život i sudbina porodične kuće Baš

Da se može ispuniti dečački san i da nije sve na prodaju svedoči nova priča iz serijala „Ekskluzivno“ autorke Mire Adanje Polak

U ulici cara Lazara u Subotici nalazi se jedna kuća koja krije zanimljivu porodičnu istoriju, a danas je simbol velikog odricanja, truda i nesebičnog požrtvovanja zarad očuvanja tradicije, lepote i porodičnih vrednosti.

Velelepna vila, kojoj su se nekada svi divili i zastajali kraj nje da bi uživali u njenoj gracioznosti i svedenom stilu, porodična je kuća „Baš“, sagrađena 1887. godine u samom centru Subotice. Nekada je bila dom sedmočlane porodice.

Opstajala je dugi niz godina uz velike napore Ištvana Baša, vlasnika, koji je prošao dug, često i težak put kako bi ovu kuću sačuvao i kako je ne bi zadesila sudbina većine porodičnih palata, koje su danas ili totalno oronule ili zauvek porušene da bi ustupile mesto nekim novim isplativijim modernim građevinama.

Sa prvom preprekom Ištvan Baš se suočio kada je pored kuće, pre nekoliko godina, prošao radijalni put ka Dudovoj šumi. Tako je nestala stara prostrana bašta njegovog detinjstva. Shvatao je da više ne može sam da izdržava i popravlja kuću i da svaki napor prevazilazi njegove finansijske mogućnosti.

Kada je odlučio da je konačno proda, to nije bilo jednostavno. Želeo je da rekonstruisana kuća podseća na one koji su tu živeli – njegovu sedmočlanu porodicu.

Puno je bilo ponuda, ali ko god je želeo da kupi kuću, najviše interesovanja pokazivao bi za lokaciju u samom centru Subotice, a malo je bilo razumevanja za zahteve i želju postojećeg vlasnika Ištvana Baša, umetničkog fotografa, koji je želeo da ovo zdanje zadrži u autentičnom obliku.

Prolazile su godine, a kuća se urušavala. Vlasnik, gospodin Baš živeo je u jednoj sobi koju je zimi grejao i čekao da dobije ponudu koju može da prihvati. Nadao se da će, ipak, jednog dana neko razumeti njegovu želju da kuća ostane bar delimično onakva kakva je bila. To je bilo skoro nemoguće jer godine su načele i fasadu i mnoge elemente stare građevine. Bilo je tu i pitanje poverenja, jer često se događa da je dogovor jedno, a realizacija drugo.

Kada se sa ponudom pojavio građevinski inženjer Igor Dulić, eminentni stručnjak u izvođenju zahtevnijih objekata, koji je podigao i druge građevine u Subotici, napokon se došlo do dogovora. Inženjer Igor Dulić ispunio je zahteve Ištvana Baša da sačuva sve ono od stare kuće što se može sačuvati.

I tako je i bilo – rekonstruisao je sve što se moglo rekonstruisati. Zadržao je čak građu starog zdanja, tako da je cigle stare kuće zaštitio i ponovo ih ugradio u novi objekat. Grede i drvo upotrebio je za stolove, a stari podrum postao je i prva fabrika piva u Subotici. U ovaj obiman projekat uloženi su trud, znanje, velika sredstva. Bio je to dečački san Igora Dulića, koji je na putiću do Dudove šume, gde je išao na časove sporta, svakodnevno prolazio pored vile porodice Baš, tajno diveći se ovom zdanju…

Danas „Baš kuća 1887“ uveliko prima goste, odišući toplinom i gostoprimstvom, baš kao nekada.

Ovu nam priču predstavlja Mira Adanja Polak u novom izdanju emisije „Ekskluzivno“, koja je na programu RTS 2, u 15.30 časova.

(Isidora Masniković, „Politika“, 12. maj 2024)

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar