Knjiga „Amerikanci“

Pjer Selindžer – O Miri Adanji-Polak, autoru knjige "Amerikanci"

Prvi put sam sreo Miru Adanju-Polak u januaru 1980. godine u Beogradu. Nisu to bila srećna vremena za Jugoslaviju. Umirao je vođa posleratne Jugoslavije Maršal Tito.

Došla je u hotel "Interkontinental" sa predlogom za intervju. Odmah sam uočio nekoliko stvari: njenu inteligenciju i njen ispitivački duh. Za mene, to su bili presudni faktori za novinara. Dao sam intervju.

Tokom sledećih godina Miru sam upoznao bolje. Uveren sam da je to novinar izuzetnog talenta, jer, jedan od najbitnijih kvaliteta novinara u današnjem složenom svetu i načinu življenja je kapacitet da se premoste granice između različitih kultura i različitih političkih sistema.

Intervjui koje je napravila dokazuju da je Mira Adanja-Polak upravo takva vrsta novinara. Razgovori sa ličnostima internacionalnog značaja kao što su: Henri Kisindžer, Rozalin Karter, Lorens Iglberger, Barbara Volters, Art Buhvald, pokazuju širok dijapazon njenih stremljenja u novinarstvu. Ali, Mira Adanja-Polak ostaje ono što jeste, jugoslovenski novinar kome polazi za rukom da svoje napise prezentira na međunarodnom nivou. To je samo po sebi najveći domet za nekoliko jugoslovenskih novinara kojima je uspelo da dostignu međunarodnu reputaciju i poštovanje. Zadovoljstvo mi je da ovo napišem povodom njene knjige, jer će to ljudima u njenoj zemlji pomoći da sagledaju u potpunosti njen rad i objasniti činjenicu zašto mnogi na poziv Mire Adanje-Polak — odgovaraju!

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar