Bobi Čarlton – 25. jun 2014.

Sreda, 14:55, Drugi program RTS-a

Ser Bobi Čarlton je jedan od najpoznatijih fudbalera Engleske. Još kao dečak od 15 godina, potpisao je ugovor sa Mančester junajtedom, na čijem sam ga terenu i srela. Već sa 19 godina prešao je u prvi tim.

Pored brojnih utakmica, Mančester junajted je igrao i protiv Crvene zvezde u Beogradu, i to dva puta, pobedivši je 2:1 i izjednačeno 3:3. Pri povratku sa druge utakmice, 1958. godine, dogodila se avionska nesreća, u kojoj je poginulo 23 putnika i 8 igrača. Posle Beograda, sleteli su u Minhen da uzmu gorivo.

Bobi Čarlton je zadobio posekotine po glavi i doživeo šok. U bolnici je bio nedelju dana i bio je prvi od povređenih koji je izašao iz bolnice i odmah otišao na teren kluba, šutirao loptu sa mladima.

Dobio je veliki broj priznanja. Vodio je fudbalske škole u Velikoj Britaniji, dobio vitešku titulu, kao i prestižnu nagradu BBC za životno delo. Danas se bavi humanitarnim radom.

Emisija je snimljena u Mančesteru, u najčuvenijem muzeju britanskog fudbalskog kluba Mančester junajted, u kome je Bob Čarlton presednik koga je britanska kraljica Elizabeta odlikovala titulom ser.

Ovaj klub ima u svom muzeju jedan poseban odeljak posvećen meču sa našom Crvenom zvezdom, koja je bila i njihov posednji protivnik, jer se nakon te utakmice dogodila strahovita avionska nesreća u kojoj su poginuli svi tadašnji fudbaleri Mančester junajteda.

Tih dana Bobi Čarlton seća se kao što se seća i tadašnjih igrača Crvene zvezde.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar