Budin Klub književnika – 20. februar 2022.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 20:00

Svi se još sećaju Budimira Blagojevića – Bude. Bio je čovek koji je od kafane napravio instituciju. Svoj posao ugostitelja pretvorio je u umetnost. U nekada ne tako sređenom podrumu u Francuskoj ulici u Beogradu napravio je elitno mesto o kom se govorilo i u svetu. Londonski „Gardijan“ pisao je o Budi pod naslovom „Elita u podrumu“.

Svoj posao uzdigao je do samog vrha umeća, koliko u kuhinji – toliko i sa ljudima. Nije učio psihologiju, ali je svakoga poznavao u dušu. Klub književnika bio je mesto okupljanja svih onih koji su želeli da budu tu da razmene mišljenja i da provere neke gradske priče. Nisu morali isto da misle, ali su jeli ista ukusna jela. Tačno se znalo ko gde sedi i gde je kome mesto. Čak su i stolovi imali svoje stolnjake.

Budimir Blagojević – Buda

Buda je to radio sa Ivom i svojom ekipom sve dok su ga noge držale, a onda je odlučio da svoj ceo život preda u ruke onih koji će to raditi isto tako, ali malo modernije. Do poslednjeg dana dolazio je u Klub, išao od stola do stola, pozdravljao se sa gostima, u kuhinji proveravao ukus poznatih jela. Da sve bude isto kao nekada.

Budimir Blagojević – Buda

Prateći Budu u nekoliko navrata, snimajući njegove dolaske u Klub književnika, beležeći njegova sećanja – nastala je ova emisija koja donosi mnogo toga što je prošlo i mnogo toga što dolazi.

Kuhinja u Budinom Klubu književnika

Noge su ga izdale, nije više mogao da hoda, nije vredelo ni oslanjanje. Otišao je mirno. Jednostavno je zaspao. Zabeležila sam njegova sećanja o ljudima kojih više nema.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

2 komentara na “Budin Klub književnika – 20. februar 2022.”

  1. Nije tradicija ako je ostala vezana za uzak krug ljudi. Nije tradicija ako dopire samo do svojih savremenika. Bila bi tradicija da ima težinu zbog koje ka njoj gravitira i taj došljak, vezuje se za nju i čuva je kao svoju za sledeće generacije. Ovako, sve odlazi u zaborav, nažalost. Hvala g.dji Adanji – Polak, svakako. Ona je stvarno institucija.

    Odgovori
  2. I dan danas spominjemo čika Budu u klubu književnika,pravi Beogradjani znaju ko je bio čika Buda…..i njegove čuvene krempite! Bojim se dolaskom novih ljudi u moj grad…..naročito na Dorćol ,da će se takve diiivne stvari zaboraviti! Jer se polako naša tradicija gasi! Veliki pozdrav i hvala Miri koja najživopisnije opisuje i obnavlja naša sećanja !

    Odgovori

Ostavite komentar