Budin Klub književnika – 8. septembar 2012.

Serija "Ekskluzivno", subota, 14:00, prvi program RTS-a

Budimir Blagojević-Buda bio je čovek koji je od kafane napravio instituciju. Svoj posao ugostitelja pretvorio je u umetnost. U nekada ne tako sređenom podrumu u Francuskoj ulici u Beogradu napravio je elitno mesto o kom se govorilo i u svetu. Londonski "Gardijan" pisao je o Budi pod naslovom "Elita u podrumu".

Svoj posao uzdigao je do samog vrha umeća, koliko u kuhinji toliko i sa ljudima. Nije učio psihologiju, ali je svakoga poznavao u dušu. Klub književnika bio je mesto okupljanja svih onih koji su želeli da budu tu da razmene mišljenja i da provere neke gradske priče. Nisu morali isto da misle, ali su jeli ista ukusna jela. Tačno se znalo ko gde sedi i gde je kome mesto. Čak su i stolovi znali svoje stolnjake.

Buda je to radio sa Ivom i svojom ekipom sve dok su ga noge držale, a onda je odlučio da svoj ceo život preda u ruke onih koji će to raditi isto tako, ali malo modernije. Do poslednjeg dana dolazio je u Klub, išao od stola do stola, pozdravljao se sa gostima, u kuhinji proveravao ukus poznatih jela. Da sve bude isto kao nekada.

Prateći Budu u nekoliko navrata, snimajući njegove dolaske u Klub književnika, beležeći njegova sećanja – nastala je ova emisija koja donosi mnogo toga što je prošlo i mnogo toga što dolazi.

Noge su ga izdale, nije više mogao da hoda, nije vredelo ni oslanjanje. Otišao je mirno. Jednostavno je zaspao, a u Klubu književnika znaju da slede ono što ih je naučio.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

1 komentar na “Budin Klub književnika – 8. septembar 2012.”

Ostavite komentar