Čije je blago ispod zemlje i ispod mora – 18. avgust 2019.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:02

Vest je bila kratka i neobična – u tivatsku luku uplovio je američki istraživački brod „Herkules“, na njemu je Džefri Rojal, poznati arheolog, i nešto traže po Jadranskom moru.

To je za reportera Miru Adanju-Polak bio izazov koji nije vredelo propustiti. Toliko toga ima u našoj regiji, a traganja po našim prostorima kao da nisu tako česta.

cije je blago 4

Brod „Herkules“ tražili smo satima dok ga nismo uočili na pučini. Pod punom opremom, arheolozi na tom brodu imaju svu moguću tehniku da bi pronašli ono što znaju da se tu sigurno nalazi. Potopljeni brodovi, divne amfore, pravo arheološko nalazište na dnu mora. Jedan potpuno drugi svet.

cije je blago 1

Naši ronioci dali su im svu potrebnu stručnu pomoć da nađu i popišu sve ono što se na dnu mora nalazi i da tako ova regija uđe u arheološke internacionalne karte.

cije je blago 3

U tom poduhvatu pomagali su ronioci i arheolozi Regionalnog centra za obuku ronilaca iz Bjele u Crnoj Gori. Oni su sa Amerikancima napravili zajednički sporazum o istraživanjima pod vodom, u zajednici sa Regionalnim centrom za zaštitu spomenika kulture iz Kotora. Sporazum je sklopljen na pet godina i podrazumeva da ono što nađu ne mogu da odnesu niti da iz mora izvade. Mogu samo da popišu, evidentiraju i unesu u arheološke karte sveta.

cije je blago 5

Dok je blago bilo na dnu mora, ćup sa ilirskim novčićima vladara Balajosa iz drugog veka pre naše ere iskopan je u Risnu. To otkriće izazvalo je veliku pažnju arheologa širom sveta.

Srela sam mlade arheologe iz Poljske koji su učestvovali u ovim iskopavanjima. Njihovoj radosti nema kraja kada nađu ono što je retko i vredno, a ja sam uživala…

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar