Čovek koji zna – Džonatan Ajl – 7. april 2024.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:25

Vrlo je važno da u kriznim situacijama zavirimo u dokumentaciju i nađemo mišljenja o temama i situacijama koje su primenljive danas. Podaci dolaze sa mnogo strana, pogotovo kada postoje žarišta koja imaju uticaja na čitav svet i menjaju odnos snaga.

Analitičari koji se bave kriznim žarištima i odnosima istoka i zapada su u Londonu, kao i institucije koja zapošljavaju usko specijalizovane analitičare.

Kada sam otišla u London kod starog znanca dr Džonatana Ajla, pomoćnika direktora za strateška partnerstva i internacionalnog direktora Kraljevskog instituta za odbranu i bezbednost „RUSI“, pitala sam ga kako će se stvari odvijati i koliko su moguća predviđanja na osnovu starih znanja i analiza o odnosima velikih sila.

Mira Adanja-Polak u institutu „RUSI“ u Londonu

Koliko je moguće predvideti postupke lidera blokova? Koliko je ostalo onih koji su poznavaoci odnosa istoka i zapada, jer su mnogi iza sebe ostavili pojam blokova.

Džonatan Ajl je poznavalac Balkana i čest komentator istočnoevropskih događanja za Gardijan, Indipendent, Tajms i Obzerver.

Džonatan Ajl

Pitala sam ga tada koliko je bio iznenađen Putinovim napadom na Ukrajinu i koliko misli da će taj rat trajati. Kako je video Srbiju i našu situaciju te 2022. godine. Čućete kako je objašnjavao sve što se događa u njegovoj zemlji Velikoj Britaniji.

Analize Džonatana Ajla uvek su bazirane na različitim izvorima informacija. On poseduje i iskustvo iz vojnih strategija iz perioda Varšavskog pakta i Balkana u vreme komunizma. Dobro je saslušati te analize, danas nakon dve godine od snimljenog intervjua.

Mira Adanja-Polak u Londonu

Posebnu pažnju ovaj analitičar poklanja razlikama u načinu mišljenja istoka i zapada.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar