Čovek za sva vremena – Šimon Peres – 14. septembar 2013.

Serija "Ekskluzivno", subota, 13:45, Prvi program RTS-a

Da, to je bio moj najteži intervju do sada.
 
Sedim preko puta čoveka čija je politička karijera duga 68 godina. Dva puta je bio premijer Izraela i ministar u 12 vlada svoje zemlje. Njegova figura, vitalnost, spontanost i mozak koji radi kao švajcarski sat – zaista me oduševljavaju.
 
Srela sam ga jednom, pre dvadesetak godina, na kratko, i toga se seća. O našoj zemlji zna puno i pamti mnogo toga. Znam da sedim preko puta verovatno najčuvanijeg predsednika u svetu. Danas ima 90 godina. Ima toliko mudrosti koje mogu da čujem. Intervjuisala sam ga pre dve godine u Predsedničkoj palati u Jerusalimu.
 
I danas sam svesna i znam da je intervju dobijen upornošću, velikom željom, dobrim dugogodišnjim kontaktima sa ljudima koji se bave svetskom politikom i strategijom, a to su Peresovi prijatelji od detinjstva. Njih nije mogao da odbije.
 
Pamtim njegove rečenice. "Ni jedna zemlja ne može zaustaviti istorijski tok. Dok tragam za mirom u nama i sa našim susedima, svet se potpuno menja. Današnji problem za Vas i nas je kako da usvojimo taj novi svet. Svet potpuno nov."
 
Slušam dosta i čitam – govori mi Peres, posmatram ljude i pokušavam da razmišljam unapred. U sledećih deset godina najveća otkrića biće vezana za ljudski mozak, kaže on. Ljudski mozak je najprecizniji instrument koji postoji na svetu.
 
Tokom intervjua nije bilo napetosti – jednostavno smo razgovarali. Napeti su bili oni nasuprot kamera – njih tridesetak gleda i sluša. Svesna sam bila i tada da sam intervju radila u vreme velike napetosti u tom regionu, i tada a i sada.
 
Emisija je snimljena u Jerusalimu, 8. janura 2012. u 9 sati ujutro. Bila je nedelja, a u Izraelu je nedelja radni dan.
 

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

2 komentara na “Čovek za sva vremena – Šimon Peres – 14. septembar 2013.”

  1. Gospođo Miro, prave vrijednosti traju zauvijek, tu, naravno, mislim na Vas, a naravno, i na g. Peresa. Hvala Vam na divnim emisijama.

    Odgovori

Ostavite komentar