Čovek za sva vremena – Šimon Peres – 24. septembar 2016.

Serija „Ekskluzivno“, subota, 13:30, Prvi program RTS-a

Šimon Peres ima 93 godine. Ovih dana je širom sveta odjeknula vest da je u komi.

Sećam se da je razgovor sa Peresom bio moj najteži intervju do sada jer sam ga žarko želela, a onda sela kao đak preko puta čoveka čija je politička karijera duga 68 godina. Dva puta je bio premijer Izraela i ministar u 12 vlada svoje zemlje.

Sada sam na intervju došla kao novinar ali sam želela i da nešto naučim o dugovečnosti i mudrosti. I danas sam svesna i znam da je intervju dobijen upornošću, velikom željom i dobrim dugogodišnjim kontaktima sa ljudima koji se bave svetskom politikom i strategijom, a to su Peresovi prijatelji iz detinjstva. Njih nije mogao da odbije.

simon-peres

Pamtim njegove rečenice. „Nijedna zemlja ne može zaustaviti istorijski tok. Dok tragam za mirom u nama i sa našim susedima, svet se potpuno menja. Današnji problem za vas i nas je kako da usvojimo taj novi svet. Svet potpuno nov“. Govorio je jasno i mudro i objašnjavao mi da ako čovek savlada u životu svoju majku da je onda savladao čitav svet. Ta rečenica mi i danas zvoni u ušima.

Ja sa Peresom nisam radila intervju. Sa njim sam imala tu čast da razgovaram, a taj razgovor je zanimljiv i gledaocima.

„Slušam dosta i čitam“, govori mi Peres, „posmatram ljude i pokušavam da razmišljam unapred“. „U sledećih deset godina najveća otkrića biće vezana za ljudski mozak, to je najprecizniji instrument koji postoji na svetu“, kaže on.

Razmišljam kako da sačuvam mozak od spoljnih štetnih uticaja. Kako da zadržim dobro rasuđivanje i kako da ostanem ono što sam u biti.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

1 komentar na “Čovek za sva vremena – Šimon Peres – 24. septembar 2016.”

  1. Predivan je Šimon Peres, zaista čovek za sva vremena. A i Vi, Miro, ste sjajni. Zbog Vas sam odabrala da se bavim novinarstvom;)

    Odgovori

Ostavite komentar