Ne govorim japanski – 17. septembar 2016.

Serija „Ekskluzivno“, subota, 13:30, Prvi program RTS-a

Ići u Japan za mene je uvek velika radost. Družiti se sa Japancima je posebno umeće i neobično iskustvo. Oni čuvaju svoju tradiciju, a u isto vreme su intrigirani izazovima sa Zapada. Japanci se snalaze i u jednom i u drugom.

japan3_03

Boraveći u Tokiju nekoliko dana, Mira Adanja-Polak je beležila sve ono što i kamera, vozila se podzemnom železnicom, kupovala na pijaci, zaustavljala prolaznike govoreći da je došla iz Srbije, i sve to bez znanja jezika. Da li je mogla da se sporazumeva?

japan2_03

Intuicija i dobra namera u tome pomažu. Ako poštujete i razumete jednu zemlju, pokazujete dobru nameru i poštujete pravila zemlje u koju ste došli, sve je moguće.

Ova neobična reportaža je traganje za različitostima i sličnostima među ljudima.

Koliko emocija iskazana mimikom ili gestom može da zameni neznanje jezika? Da li se može živeti sa različitostima. Ipak, morate da posedujete autentičnu emociju.

japan1_03

Vodimo vas u restoran, na pijacu, u cvećaru; šetamo u želji da vidimo Tokio na neki novi način. Posećujemo jedan hram, čekamo da čujemo kakva nas budućnost čeka. To Japanci često rade odlazeći u hramove, videćete kako.

Da li su Japanci zatvoreni, da li su stidljivi ili samo malo drugačiji?

Volela bih i treći put da odem u Japan, ali tada ću bar znati koju reč japanski.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

1 komentar na “Ne govorim japanski – 17. septembar 2016.”

  1. Poštovanje, upravo gledam emisiju o Japanu. Meni su sve Vaše emisije veoma drage i kad god mogu pratim ih i tako već godinama. Žao mi je što nisam znao da će te praviti emisiju u Japanu da Vas spojim sa supruginom sestrom od tetke koja visoko kotira u Tokiju i u njihovom Ministarstvu kulture i državnoj televiziji. Svako dobor i mnogo još uspješnih emisija nam pripremite. Svako dobro.

    Odgovori

Ostavite komentar