Čovek za sva vremena – Šimon Peres – 3. septembar 2023.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:15

Sećam se da je razgovor sa Šimonom Peresom bio moj najteži intervju do sada, jer sam ga žarko želela, a onda sela, kao đak, preko puta čoveka čija je politička karijera tada bila duga 68 godina.

Intervjuisala sam ga godinu dana pre nego što je umro u 94 godini. Bio je to čovek mudrosti i znanja iz čijih dela se i danas uči.

Intervju Mire Adanje-Polak sa Šimonom Peresom

Dva puta je bio premijer Izraela i ministar u 12 vlada svoje zemlje.

Šimon Peres i Vladimir Putin

Tokom intervjua sam želela i da nešto naučim o dugovečnosti i mudrosti.

Šimon Peres i Džo Bajden

I danas sam svesna i znam da je intervju dobijen upornošću, velikom željom, dobrim dugogodišnjim kontaktima sa ljudima koji se bave svetskom politikom i strategijom, a to su Peresovi prijatelji iz detinjstva. Njih nije mogao da odbije.

Pamtim Peresove rečenice: „Nijedna zemlja ne može da zaustavi istorijski tok. Dok tragam za mirom u nama i sa našim susedima, svet se potpuno menja. Današnji problem za vas i nas je kako da usvojimo taj novi svet. Svet potpuno nov.“

Henri Kisindžer i Šimon Peres

Govorio je jasno i mudro i objašnjavao mi da ako čovek savlada u životu svoju majku – da je onda savladao čitav svet. Ta rečenica mi i danas zvoni u ušima.

Ja sa Peresom nisam pravila intervju. Sa njim sam imala tu čast da razgovaram, a taj razgovor je zanimljiv i gledaocima.

Princ Čarls i Šimon Peres

I dan-danas mi zvone njegove reči… „Slušam dosta i čitam – govori Peres, posmatram ljude i pokušavam da razmišljam unapred. U sledećih deset godina najveća otkrića biće vezana za ljudski mozak, kaže on. Ljudski mozak je najprecizniji instrument koji postoji na svetu.

Emisiju ponavljam kao onu iz koje se mnogo toga može naučiti.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar