Dijagnoza koja život menja – ambasador Borut Šuklje – 23. avgust 2014.

Serija „Ekskluzivno“, subota, 14:00, Prvi program RTS-a

Ovo je emisija koja govori o tome da nikada ne znamo šta nosi dan, a šta noć, i da život uvek moramo posmatrati sa svim iznenadnim događajima koje donosi.

Ono što se dogodilo Borutu Šukljeu, prvom ambasadoru kog je Slovenija poslala u Srbiju i Crnu Goru posle odvajanja Slovenije kao posebne države, zapravo je porodična priča koju sam želela da vam ispričam.

Borut Šuklje je došao u Beograd sa puno ambicija da obnovi stare veze i spoji pokidani most; sa puno žara, ambicija i uspeha bavio se ne tako lakom diplomatijom. Za ambasadora je odabran upravo zato što je oduvek razumeo i voleo Srbiju.

Jednog dana, Borut Šuklje je otišao na rutinksi pregled jer je osećao izvesnu nelagodnost u ustima. Postavljena dijagnoza okrenula mu je, međutim, život naopačke, prekinuvši na momenat i njegov život, i život njegove porodice i njegovu blistavu karijeru.

Mira Adanja-Polak sa Borutom Šukljeom i njegovom ženom razgovara o čitavom sledu događaja. Odlazi u Ambasadu, gde ambasador provodi poslednje dane pred odlazak iz Beograda, a zatim i u Šukljeovu rezidenciju u Beogradu. Razgovara sa njegovom ženom, upoznaje njegovu decu. Pita ih kako su preživeli svakako najteže trenutke svog porodičnog života.

Mira Adanja Polak odlazi u Klinički centar u Ljubljani, gde sa Borutom Šukljeom, sada već nekadašnjim pacijentom, prolazi sve faze njegovog oporavka.

Kako samo jedan momenat može da promeni život, kako samo u trenu neke stvari izgledaju drugačije, kako prestaje da zvoni telefon, kako se oseća mlada žena koja čeka bebu, a kojoj saopštavaju kobnu dijagnozu njenog supruga.

Emisija „Dijagnoza koja život menja“ snimana je u Beogradu, Ljubljani i Portorožu, gde sada žive Borut Šuklje i Lara Ham sa svoje dvoje dece.

 

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

2 komentara na “Dijagnoza koja život menja – ambasador Borut Šuklje – 23. avgust 2014.”

  1. Poštovana gđo Polak, Kao i mnogo Vaših prethodnih emisija, priča o gosp. Šukljeu me je emotivno dirnula i smatram da ste javnosti prezentovali mogućnost da se zainteresuje i prepozna vrline koje na sreću još postoje u ovoj dimenziji. Hvala Vam takođe što svakom reportažom akcentirate emotivne i nematerijalne vrednosti, uporno ističući ljubav, razumevanje i humanost kao osnovne i primerne atribute potrebne za opstanak i život manje nesrećne zajednice. Želim Vam odlično zdravlje i da nama običnim ljudima podarite još mnogo materijala koji će nas trgnuti iz svakodnevnice, pojma savremenog vrednovanja života, i dati nam „vetar u leđa“ da svakoga dana osvanemo kao bolji ljudi. Neka Vam je dobra sreća, Viktor T.

    Odgovori

Ostavite komentar