Moja rivijera – 16. avgust 2014.

Serija „Ekskluzivno“, subota, 14:00, Prvi program RTS-a

Emisija je zapravo sentimentalni zapis i donosi tri neobične priče. Sve te priče govore o Rusima koji su posle Oktobarske revolucije dospeli na Azurnu obalu noseći ruskog cara u srcu, a svoj život na Ruskom dvoru jednostavno preneli na jug Francuske.

Taj deo rivijere bio je više puta inspiracija velikom broju umetnika koji su svim snagama pokušavali da dočaraju to vreme. Najlepše građevine podsećaju na staru Rusiju. Njihov uticaj na kulturu i umetnost je veliki.

Današnja Francuska mnogo može da zahvali upravo ovim ljudima, koji su, bežeći, sobom doneli i sve ono lepo aristokratsko i slovensko.

Jedna priča odnosi se na potomake poznatih porodica carske Rusije koji danas žive u Nici. Tu srećem njihove naslednike. Njihovi pradedovi gradili su danas istorijske građevine u Moskvi i Sankt Peterburgu.

Pisac Raul Mil objavio je knjigu u kojoj rekonstruiše živote Rusa koji su posle Oktobarske revolucije došli na Azurnu obalu. Kao veliki poznavalac Nice, on opisuje živote ovih znamenitih ljudi. Sa njim šetam rivijerom i slušam neverovatne priče.

U trećoj priči razgovaram sa proslavljenim baletskim umetnikom Miloradom Miškovićem, koji živi u Nici i koji me u svom domu upoznaje sa svojim prijateljima Rusima, koji već dugo žive u Nici.

Prikazaću i snimke jedne od najlepših ruskih pravoslavnih crkava koju posećuju mnogi koji dođu na rivijeru. O njoj vode računa potomci ruskih carskih emigranata.

 

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

1 komentar na “Moja rivijera – 16. avgust 2014.”

  1. Gospođo Polak, hvala na predivnoj emisiji „Moja rivijera“, kao i za sve Vaše emisije koje vjerno pratim od malena, a sad mi je 34 godine. Dok su moji drugari i vršnjaci gledali karate filmove, ja sam uživao gledajući Vaše poučne i humane emisije. Ako ste u mogućnosti, želio bih nešto više znati o princezi Tanji Vasiljčikov iz emisije „Moja rivijera“. Hvala! S poštovanjem – Ivan Jovović , Cetinje, Crna Gora

    Odgovori

Ostavite komentar