Dragiša Blanuša – upravnik zatvora koji je isporučio Slobodana Miloševića – 28. mart 2021.

 25.03.2021
Autor: Mira Adanja-Polak

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 17:15

Uoči emitovanja serije „Porodica“, koja govori o tri dana pred hapšenje Slobodana Miloševića i o njegovom odvođenju u zatvor, videćete intervju sa Dragišom Blanušom. On je bio upravnik zatvora u vreme kada je Slobodan Milošević, nekadašnji predsednik SRJ, doveden i smešten u ćeliju 1121 Centralnog zatvora u Beogradu.

Dragiša Blanuša bio je optužen i suđen za fotografisanje predsednika Miloševića dok je on bio u zatvoru.

Tri meseca proveo je na ovoj dužnosti, koja mu je poverena po izričitom nalogu onih koji su tražili osobu koja će najprofesionalnije obaviti taj zadatak i čuvati Slobodana Miloševića 90 dana u ćeliji i biti svedok jednog istorijskog trenutka ove zemlje.

Kada su Dragiši Blanuši poverili taj zadatak, on je bio uveliko u penziji. Odazvao se ovom izazovu i bio svestan istorijskog trenutka i poverenog zadatka.

Prvi put pred TV kamerama, u svojoj kući, Miri Adanji-Polak govori o tome kako se osećao i koliko je razumeo specifičnost zadatka koji mu je poveren. U ovom razgovoru on kazuje da je Slobodana Miloševića dobro poznavao i da je u velikom broju njegovih nastupa tokom njegove vladavine bio uz njega.

Pitala sam ga:
– Da li je fotografisao Slobodana Miloševića u ćeliji – za šta ga optužuju?
– Da li bi posle svega ponovo prihvatio takav posao?
– Kako sada sa distance vidi svoju situaciju i suđenje?
– Koliko danas razume delikatnost situacije koja ga je iz anonimnosti jednog policajca suočila sa medijima, i to sve nakon 16 godina od samog izručenja Slobodana Miloševića Hagu?

Ovo svedočenje pred kamerama o jednoj specifičnoj situaciji je značajno, jer daje posebnu sliku o događajima o kojima javnost i do dana današnjeg ne zna baš sve.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

4 komentara

 1. Gordana Neubauer
  |

  Ja sam zbog Miloseviceve politike napustila zemlju, ali svi ovi posle njega su za vesanje, da vise na Terazijama. Posebno ona Vuk Draskovic i njegova zena, koji je potpisao da nas zaprasuju i truju iz aviona. Svi koji su ucestvovali u isporucenju Milosevica treba osuditi za izdaju zemlje i dozivotnu robiju. Sve sto ste otimali od naroda i ulagali u gradjevine ostace ovde na zemlji, zarasce u korov.. Jer vasi potomci nece imati mira da zive u njima.

 2. Ана
  |

  Овај нема појма да ће стати пред Бога. Нас може да лаже а Бога преварити неће! Јадни његови потомци, испаштаће због будале и каријеристи које је продала веру за вечеру.

 3. milovan
  |

  Eto,i takav necovek je na slobodi. A svi znamo da ga je protivno zakonu dao da Slobu izvedu iz zatvora. Ne ulazim u to dali Sloba za nesto treba da odgovara. Sada je tema ovaj izdajnik upravnik zatvora.Ali sta ocekivati,kada General isto izda zemlju i nikom nista. Srbija.

  • Sanja
   |

   Gospodin želi ličnu promociju. Mislio je da će izručenje bivšeg predsednika biti pozitivna činjenica u našoj istoriji i da će biti deo toga. Nažalost, ničeg tu pozitivnog nema.

Ostavite komentar

Error! This email is not valid.