Dragiša Blanuša – upravnik zatvora koji je isporučio Slobodana Miloševića – 28. mart 2021.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 17:15

Uoči emitovanja serije „Porodica“, koja govori o tri dana pred hapšenje Slobodana Miloševića i o njegovom odvođenju u zatvor, videćete intervju sa Dragišom Blanušom. On je bio upravnik zatvora u vreme kada je Slobodan Milošević, nekadašnji predsednik SRJ, doveden i smešten u ćeliju 1121 Centralnog zatvora u Beogradu.

Dragiša Blanuša bio je optužen i suđen za fotografisanje predsednika Miloševića dok je on bio u zatvoru.

Tri meseca proveo je na ovoj dužnosti, koja mu je poverena po izričitom nalogu onih koji su tražili osobu koja će najprofesionalnije obaviti taj zadatak i čuvati Slobodana Miloševića 90 dana u ćeliji i biti svedok jednog istorijskog trenutka ove zemlje.

Kada su Dragiši Blanuši poverili taj zadatak, on je bio uveliko u penziji. Odazvao se ovom izazovu i bio svestan istorijskog trenutka i poverenog zadatka.

Prvi put pred TV kamerama, u svojoj kući, Miri Adanji-Polak govori o tome kako se osećao i koliko je razumeo specifičnost zadatka koji mu je poveren. U ovom razgovoru on kazuje da je Slobodana Miloševića dobro poznavao i da je u velikom broju njegovih nastupa tokom njegove vladavine bio uz njega.

Pitala sam ga:
– Da li je fotografisao Slobodana Miloševića u ćeliji – za šta ga optužuju?
– Da li bi posle svega ponovo prihvatio takav posao?
– Kako sada sa distance vidi svoju situaciju i suđenje?
– Koliko danas razume delikatnost situacije koja ga je iz anonimnosti jednog policajca suočila sa medijima, i to sve nakon 16 godina od samog izručenja Slobodana Miloševića Hagu?

Ovo svedočenje pred kamerama o jednoj specifičnoj situaciji je značajno, jer daje posebnu sliku o događajima o kojima javnost i do dana današnjeg ne zna baš sve.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

5 komentara na “Dragiša Blanuša – upravnik zatvora koji je isporučio Slobodana Miloševića – 28. mart 2021.”

 1. Srpsko prokletstvo…!!! Sta drugo reci. Posle svih godina od 5.oktobra 2000.,pa sve do danas,videli smo i osetili svi mi koji smo ostali u Srbiji,demokratiju,koja na zalost nista nam dobro donela nije…. Samo agoniju,muku i patnju! Dragi moji Srbi,mislim da ste me dobro razumeli,sta sam Vam rekao.

  Odgovori
 2. Ja sam zbog Miloseviceve politike napustila zemlju, ali svi ovi posle njega su za vesanje, da vise na Terazijama. Posebno ona Vuk Draskovic i njegova zena, koji je potpisao da nas zaprasuju i truju iz aviona. Svi koji su ucestvovali u isporucenju Milosevica treba osuditi za izdaju zemlje i dozivotnu robiju. Sve sto ste otimali od naroda i ulagali u gradjevine ostace ovde na zemlji, zarasce u korov.. Jer vasi potomci nece imati mira da zive u njima.

  Odgovori
 3. Овај нема појма да ће стати пред Бога. Нас може да лаже а Бога преварити неће! Јадни његови потомци, испаштаће због будале и каријеристи које је продала веру за вечеру.

  Odgovori
 4. Eto,i takav necovek je na slobodi. A svi znamo da ga je protivno zakonu dao da Slobu izvedu iz zatvora. Ne ulazim u to dali Sloba za nesto treba da odgovara. Sada je tema ovaj izdajnik upravnik zatvora.Ali sta ocekivati,kada General isto izda zemlju i nikom nista. Srbija.

  Odgovori
  • Gospodin želi ličnu promociju. Mislio je da će izručenje bivšeg predsednika biti pozitivna činjenica u našoj istoriji i da će biti deo toga. Nažalost, ničeg tu pozitivnog nema.

Ostavite komentar