Drugi vide ono što mi ne vidimo – 5. novembar 2017.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 17.00

Đorđo Markeđani došao je u našu zemlju pre tri godine u ime velike osiguravajuće svetske kompanije iz Italije.

Kao i svaki Italijan sa izraženim smislom za lepo, prvi čovek DDOR-a i predsednik italijansko-srpske komore privrednika, obreo se u Novom Sadu i u Matici srpskoj, istražujući šta je ono što iz bogate riznice italijanske kulture, veština i umetničkih zanata – može da im ponudi i pomogne da sve što vredi, a nije restaurirano, ugleda svetlost dana.

Đorđo Markeđani i Mira Adanja-Polak

Tokom jedne takve posete, boravila sam sa njim u depou Galerije Matice srpske, gde su u toku svakodnevni radovi na restauraciji važnih umetničkih dela. Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, bila je domaćin i pokazala je svu lepotu i značaj ove kolekcije.

Đorđo Markeđani i Mira Adanja-Polak

Biznismeni od davnina imaju potrebu da svoj profit oplemene dobročinstvom, da obeleže svoje postojanje i svoja dela – time što će pomoći nešto lepo i korisno. Italija ima dugu tradiciju u donatorstvu i zaštiti umetničkih dela, posebno kada se radi o konzerviranju vrednih umetničkih dela.

Đorđo Markeđani i Mira Adanja-Polak

Radeći svoj posao osiguranja, Đorđo Markeđani zalaže se i za osiguranja značajnih objekata od nacionalnog interesa u našoj zemlji u koja ulaze i značajni kuturni spomenici, kao i kolekcije.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar