Fabrika snova – 19. februar 2006.

Serija „Ekskluzivno“, nedelja, 16:02, Prvi program RTS-a

Mira Adanja-Polak u poseti „Warner Brosu“ u Los Anđelesu, najvećoj fabrici filmova na svetu.

Za autora emisije ova poseta bila je od izuzetnog značaja, budući da je imala tu čast da je kroz najveću filmsku izdavačku kuću provede Gari Kredl, čovek koji se nalazi na samom njenom vrhu. Igrom srećnih okolnosti, autorkina prijateljica Vera Mijojlić svojevremeno je s Garijem Kredlom radila na koprodukcijama snimanim u našoj zemlji.

Gari Kredl pokazao je Miri Adanji-Polak najzanimljivija mesta, kutke u koje tokom snimanja filma kamera ne može da uđe. Zahvaljujući tome, videćete pravu fabriku snova u kojoj za tili čas niče okean ili deo sveta udaljen hiljadama kilometara. Predstavićemo vam setove gde je sniman film „Betmen“ sa Džordžom Klunijem, „Perfektna oluja“ ili „Okean“. Čitav grad pretvoren je u ogroman studio. Tu su glumci, dekorateri, dubleri i kaskaderi koji zamenjuju čuvene glumce u opasnim scenama… Iz prve ruke ćete videti kako savremena elektronika stvara realni doživljaj.

Napuštajući ovu industriju iluzija, imali smo priliku da posetimo i starački dom za vremešne glumce i filmske radnike, mesto gde oni odlaze kada više nisu u filmskoj industriji. Čitav kompleks kuća izgradili su upravo oni koji su najviše zaradili od filma; osnovali su fondaciju koja brine o glumcima koji su čitav život proveli u snu, misleći da je film stvarni život. Kada su se osvestili, posla više nije bilo, a godine su stigle…

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar