Garderober maršala Tita – 10. maj 2020.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 14:40

Taman kada pomislite da su sve priče o Titu i njegovoj supruzi Jovanki ispričane, pojavljuje se Đorđe Stojanović, koji nikada nikome nije ispričao svoju priču, a radio je kao lični krojač – garderober Brozovih od 1970. do 1980. godine. Sa Titom i Jovankom putovao je u preko 50 zemalja.

Đorđe Stojanović sa Josipom Brozom Titom

Đorđe Stojanović napisao je i knjigu svojih sećanja. Rado govori i seća se mnogih situacija u kojima je pritekao u pomoć pred neočekivane susrete Tita sa zvaničnicima i vladarima sveta. Tokom mnogobrojnih poseta i putovanja, kada je trebalo hitno zadovoljiti zahteve strogog protokola, bilo je dosta situacija u kojima je trebalo snaći se a ne pogrešiti. Te detalje možete čuti samo od onih ljudi koji su skoro nevidljivi, a nalaze se tako blizu onih koji odlučuju. Uvek sam tragala za njima.

Đorđe Stojanović sa Josipom Brozom Titom

U ovoj emisiji imaćete prilike da se uverite u savršeno sređene sveske u kojima su zapisana sva uputstva o tome šta se nosi u kojoj prilici i kako se obući za posebne ceremonije. Tito je veoma držao do tog protokola.

Tito i Jovanka Broz

Kazivanje Đorđa Stojanovića je svedočenje čoveka koji je bio u neposrednoj blizuni Tita i Jovanke. Njegova soba u hotelima na putovanjima bila je do njihove. On ih je oblačio za sve prilike.

Đorđe Stojanović i Mira Adanja-Polak

Takva svedočenja, možda marginalna, daju poseban uvid u odnose bračnog para Broz i zato je priča garderobera Đorđa Stojanovića bila vredna da se zabeleži.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar