Gejša – 25. januar 2003.

Serija „Ekskluzivno“, subota, 17:25, Prvi program RTS-a (u novom terminu)

Na zahtev gledalaca, repriziraće se emisija koja je, zbog neobičnosti priče koju donosi, pobudila izuzetnu pažnju. Iz istih razloga, ubuduće će se u redovnom terminu emitovati i druge emisije iz serije „Eksluzivno“ koje su naročito zainteresovale gledaoce.

Reč je o prvoj poseti Mire Adanje-Polak Japanu i ostvarivanju njene velike želje da sretne pravu gejšu i sa njom razgovara o njenom životu. Život gejše na Zapadu često je površno tumačen, a nerazumevanje značenja gejše u japanskoj tradiciji stvorilo je iskrivljenu sliku o značaju i funkciji koje ona ima u društvu.

Nije, međutim, bilo nimalo jednostavno izvesti gejšu pred kamare i navesti je na ispovest o čitavom svom životu. No, sagovornica Mire Adanje-Polak ipak je pristala na razgovor, budući da u trenutku davanja intervjua, prema njenim rečima, nije više bilo opasnosti da svojom pričom ugrozi ma koga iz najbliže okoline.

Bila je dugogodišnja gejša premijera Japana i tadašnjeg direktora najveće japanske banke; sa njim je dobila i sina. Odlučila je da progovori tek sada, kada su umrli i otac njenog deteta i njegova zakonita žena, jer svojom pričom više nikome ne može naneti bol. Njena ispovest je autentična.

Miru Adanju-Polak gejša vodi u stari deo Tokija, gde je provela detinjstvo, u kuću u kojoj i dan-danji žive gejše i opslužuju posetioce japanskim poslasticama.

Emisija beleži delove grada Tokija koji evociraju drevni Japan, Japan sa svekolikom svojom tradicijom koja danas neverovatnom brzinom iščezava i tone u zaborav.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar