Gordana Bajloni – 31. jul 2022.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:35

Bajlonijeva pijaca u Beogradu jedino je mesto koje podseća na ime poznate beogradske porodice Bajloni, kao i jedna kuća, nekada njihova, u ulici Kneza Miloša u Beogradu.

Poneko i prođe pored bezbroj njihovih imanja u Beogradu, a da i ne zna da je to nekada bilo njihovo. Porodica je bila ugledna građanska, sa velikim brojem značajnih prijatelja širom sveta.

Gordana Bajloni bila je obrazovana, lepa, bogata, rado viđana u mnogim društvima i drugačija…

Odmah posle početka Drugog svetskog rata, čitava porodica se iselila, a samo još po neko od Bajlonijevih živi u Beogradu, trudeći se da dođe do svog imanja.

Do Gordane Bajloni se nije moglo lako doći. U Londonu sam čula da živi u Portugalu… Govorili su mi da je bilo zvaničnih i nezvaničnih izaslanika, koji su za njenog života pokušavali da uspostave kontakt sa njom.

Imala sam preporuke da je snimanje emisije samo svedočanstvo jednog vremena i moja velika želja da je upoznam lično.

Srela sam je u Lisabonu, gde je živela sama u kući; pomagala joj je domaćica i čovek koji se bavio imanjem. Na intervju je pristala posle nekoliko provera, kako mi je sama kazala. Proveravala je da li me neko šalje, da li imam neki cilj, da li treba nešto posebno od nje da saznam. Intervju je dala pod jednim uslovom – da bude prikazan tek nakon njene smrti. Njenu odluku sam poštovala.

Kazivanje ove žene, izuzetne inteligencije i integriteta, ukazuje na potrebu stalnog dokazivanja i upozoravanja da se kod nas situacije stalno vraćaju i ponavljaju, a da iz tog ponavljanja retko učimo.

Njeno kazivanje je značajno, jer potvrđuje da se istorija ponavlja.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

1 komentar na “Gordana Bajloni – 31. jul 2022.”

  1. Draga Miro, uživala sam gledajući vašu emisiju. Retka osoba, kao gospodja Gordana Bajloni, pre svega, karakter osvaja, umerenost, inteligencija ali ima svoju sudbinu, kao svi. I ovaj put kvalitet emisije u nizu, zahvaljujući Vama, hvala vam!

    Odgovori

Ostavite komentar