Iz Berlina u Berlin – 3. novembar 2019.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 18:30

Ovih dana govori se dosta o padu Berlinskog zida i ujedinjenju dve Nemačke, jedne koja je bila na istoku i druge – na zapadu.

Za Miru Adanju-Polak to je emisija koju ne može da ponovi i jedno vredno sećanje na novinarskom putu. To sećanje dokumentovano je insertima iz emisije.

Kao gost tadašnjeg gradonačelnika Zapadnog Berlina Dipkena 1988. godine, Mira Adanja-Polak izrazila je želju da pređe zid i da kamerom preko zida ode u Istočni Berlin. Ta želja joj je posle višečasovnog ubeđivanja i objašnjavanja – ispunjena. Najjači argument bio je da želi da vidi ceo grad, a ne grad prepolovljen na dva dela.

Tako je nastala danas istorijska emisija – bio je to jedini prelazak jednog novinara iz tada socijalističkih zemalja – preko zida.

Pre 31 godinu, samo u jednom danu, kamera Zdravka Radojičića zabeležila je sunčan dan u Zapadnom Berlinu i sneg u Istočnom Berlinu koji je pao za četiri sata, dok smo bili zadržani na granici odgovarajući na sva moguća i nemoguća pitanja. Pustili su nas jer su znali da me je samo novinarska strast vukla da sve vidim i zabeležim.

U muzeju kod čuvenog prelaza Checkpoint Charlie iz Zapadnog u Istočni Berlin – prikazana je sva domišljatost onih koji su bežali sa istoka na zapad.

Godinu i više pre pada Berlinskog zida imala sam priliku da napravim emisiju koja danas sve više dobija na značaju. Podeljenost sveta i dalje postoji.

Deo tog srušenog zida u Nemačkoj ambasadi na Dan ujedinjenja dve Nemačke – dobila sam iz ruku ambasadora Ajfa, kao jugoslovenski novinar koji je uradio nešto u vreme kada to i nije baš bilo svima po volji.

Deo srušenog Berlinskog zida koji je Mira Adanja-Polak dobila u Nemačkoj ambasadi na Dan ujedinjenja dve Nemačke

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar