Iz ormana Jovanke Broz – 12. septembar 2021.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 16:00

U emisiji ćete videti deo obimne garderobe Jovanke Broz, koja je bila uz nju kao lična svojina. Mislilo se da Jovanka nije imala šta da obuče kada je iz Belog dvora doseljena u vilu u Bulevaru mira. Bilo je različitih priča.

Zna se da su u toj vili bile tri komisije, koje su posle njene smrti sve popisale. Čitava zatečena garderoba je preseljena iz Belog dvora i stajala je u ormanima četiri godine, a onda pohranjena na čuvanje u Etnografski muzej u Beogradu.

Mira Adanja-Polak i Mirjana Menković

Od intervjua sa Jovankom Broz, kada su ljudi i prvi put čuli njen glas 1971. godine prilikom posete dečjem selu u Sremskoj Kamenici, i kasnije u nekoliko navrata u njenom domu – bavila sam se onim što je bilo od interesa za poznavanje ličnosti Jovanke Broz. Od tog prvog našeg susreta, uradila sam više emisija sa ljudima koji su bili bliski Titu i Jovanki, i koji do tada nisu govorili. Jedno je bilo ono što je u medijima bilo plasirano, a drugo taj privatni deo o kome smo veoma malo znali.

Sada se njena garderoba, kozmetika i nešto od pokućstva našlo pred mojim očima, sa mogućnošću da to i pokažemo gledaocima. To je oko 1100 pojedinačnih predmeta – 676 haljina i kompleta, 100 pari cipela, 85 pari rukavica i drugih stvari.

Poseta britanskog kraljevskog para Titu 1972. godine

Sa Mirjanom Menković, muzejskom savetnicom u Etnografskom muzeju i Oljom Mrđenović, kostimografom i predstavnikom porodice Broz razgledala sam garderobu nekadašnje prve dame. Lična svojina udovice Josipa Broza Tita pripala je porodici Aleksić. Sve je uredno spakovano u 55 kutija. Kutije nisu otvarane 8 godina, a 4 godine stajale su u Etnografskom muzeju u Beogradu. To će uskoro biti preseljeno u Muzej primenjene umetnosti, gde će za 3-4 godine biti prikazano kao celovita izložba. To je i bio uslov porodice da čitavu kolekciju pokloni državi Srbiji.

Jovanka Broz

Ovi odevni predmeti iz zaostavštine Jovanke Broz postali su predmet ozbiljnog stručnog interesovanja 2005. godine, kada je Mirjana Menković, sada muzejski savetnik u Etnografskom muzeju u Beogradu otpočela rad na disertaciji „Savremena žena“. Jovanka Broz bila je jedna od četiri žene kojima se autorka posebno bavila. Tada je i napravljen i kontakt sa porodicom Broz. Zahvaljujući Momi Cvijoviću, muzejskom savetniku u Muzeju Jugoslavije znala sam šta se sve nalazi u vili u kojoj je Jovanka živela od smrti Josipa Broza Tita. Snimci ormana sa garderobom koje mi je pokazao privukli su moju pažnju i uverili da je to materijal od prvostepene važnosti za istraživanja naše celokupne kulture, kao i same ličnosti prve dame jugoslovenskog socijalizma.

Jovanka Broz

Mirjana Menković u emisiji pokazuje haljine i podseća na događaje na kojima ih je Jovanka nosila. Saznajemo ko je šio Jovankine haljine… Stručna komisija za buduću veliku izložbu ima obavezu da sve predmete obradi, kako bi ova značajna kolekcija bila predstavljena javnosti u celosti.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar