Jevrejski recept za uspeh – 3. septembar 2011.

Serija „Ekskluzivno“, subota, 14:00, prvi program RTS-a

Mnogi govore da mora da postoji nešto što Jevrejima daje oreol uspešnosti u poslu. Često to ljudi nazivaju jevrejskim lobijem: podrazumeva se da Jevrejin Jevrejinu u poslu pomaže i daje mu veću mogućnost nego drugim partnerima. Takve tvrdnje su više u domenu mašte i predubeđenja, a suština je u jevrejskom receptu poslovanja.

Boraveći u Tel Avivu, u porodici Majkla Štrausa, koji je na čelu porodične korporacije, saznajemo nešto o tom receptu. Porodična fabrika hrane, nastala kao prva na prostorima Izraela, zadržala je višegodišnji primat, što nije bilo lako u ekspanziji mnogih domaćih i inostranih kompanija.

Poznati po proizvodnji mleka, mlečnih proizvoda, maslinovog ulja, čokolade, kafe – mnogima u svojoj zemlji i u svetu predstavljaju uzor u kvalitetu i dugoročnosti. Gde je taj recept? On se ne sastoji samo u postulatima već i u načinu mišljenja kada se jedan posao razvija.

Majkl Štraus objašnjava to kroz svoju životnu priču. On ne veruje u nagla bogaćenja i smatra da je mnogo teže zadržati kapital nego ga stvoriti. Objašnjava svoj metod rada i svoj princip oslanjanja na stručne saradnike. Emisija koja daje atmosferu poslovanja u Izraelu u isto vreme je kratak kurs za biznismene koji može pomoći u rešavanju često brzopletih odluka.

Ovih dana stigla je i vest da je britanski list „Financial Times“ stavio Ofru Štraus, predsednicu Upravnog odbora Strauss grupe, na 16. mesto najuspešnijih poslovnih žena u svetu, za poslovanje firme koja je od farme sa samo dve krave postala multinacionalna kompanija prisutna u 20 zemalja sa 20.000 zaposlenih i prihodom od 1,6 milijardi dolara u 2009. godini.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

3 komentara na “Jevrejski recept za uspeh – 3. septembar 2011.”

  1. Ova priča o istrajnosti, velikom i uspešnom radu više generacija dokaz je da svekoliki uspeh i napredak počiva na poverenju, ljubavi prema poslu kojim se bavimo, kao i međusobnoj ljubavi i poštovanju svih prema svima. Bez gramzivosti, bez sujete… Ovde ništa nije nemoguće, pravo čudo! Srdačan pozdrav.

    Odgovori
  2. Hvala što postojite. Ako neko ne zna ko je Mira Adanja Polak, ima veliki minus u životu. Hvala još jednom.

    Odgovori
  3. Gospođa Mira je jedna neverovatna žena koja uvek ima fenomenalne priloge u svojoj prekrasnoj emisiji! Hvala Vam što ste uvek interesantni i neponovljivi.

    Odgovori

Ostavite komentar