Jevrejski recept za uspeh – 3. septembar 2011.

 31.08.2011
Autor: Mira Adanja-Polak

Serija „Ekskluzivno“, subota, 14:00, prvi program RTS-a

Mnogi govore da mora da postoji nešto što Jevrejima daje oreol uspešnosti u poslu. Često to ljudi nazivaju jevrejskim lobijem: podrazumeva se da Jevrejin Jevrejinu u poslu pomaže i daje mu veću mogućnost nego drugim partnerima. Takve tvrdnje su više u domenu mašte i predubeđenja, a suština je u jevrejskom receptu poslovanja.

Boraveći u Tel Avivu, u porodici Majkla Štrausa, koji je na čelu porodične korporacije, saznajemo nešto o tom receptu. Porodična fabrika hrane, nastala kao prva na prostorima Izraela, zadržala je višegodišnji primat, što nije bilo lako u ekspanziji mnogih domaćih i inostranih kompanija.

Poznati po proizvodnji mleka, mlečnih proizvoda, maslinovog ulja, čokolade, kafe – mnogima u svojoj zemlji i u svetu predstavljaju uzor u kvalitetu i dugoročnosti. Gde je taj recept? On se ne sastoji samo u postulatima već i u načinu mišljenja kada se jedan posao razvija.

Majkl Štraus objašnjava to kroz svoju životnu priču. On ne veruje u nagla bogaćenja i smatra da je mnogo teže zadržati kapital nego ga stvoriti. Objašnjava svoj metod rada i svoj princip oslanjanja na stručne saradnike. Emisija koja daje atmosferu poslovanja u Izraelu u isto vreme je kratak kurs za biznismene koji može pomoći u rešavanju često brzopletih odluka.

Ovih dana stigla je i vest da je britanski list „Financial Times“ stavio Ofru Štraus, predsednicu Upravnog odbora Strauss grupe, na 16. mesto najuspešnijih poslovnih žena u svetu, za poslovanje firme koja je od farme sa samo dve krave postala multinacionalna kompanija prisutna u 20 zemalja sa 20.000 zaposlenih i prihodom od 1,6 milijardi dolara u 2009. godini.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

3 komentara

 1. Gorica Marinković
  |

  Ova priča o istrajnosti, velikom i uspešnom radu više generacija dokaz je da svekoliki uspeh i napredak počiva na poverenju, ljubavi prema poslu kojim se bavimo, kao i međusobnoj ljubavi i poštovanju svih prema svima. Bez gramzivosti, bez sujete… Ovde ništa nije nemoguće, pravo čudo! Srdačan pozdrav.

 2. Jelena Lazović
  |

  Hvala što postojite. Ako neko ne zna ko je Mira Adanja Polak, ima veliki minus u životu. Hvala još jednom.

 3. Ivanka Sretković
  |

  Gospođa Mira je jedna neverovatna žena koja uvek ima fenomenalne priloge u svojoj prekrasnoj emisiji! Hvala Vam što ste uvek interesantni i neponovljivi.

Ostavite komentar

Error! This email is not valid.